Кумис - пінистий, освіжаючий молочний напій. Його незвичайний, злегка кислуватий присмак чудово тонізує і тамує спрагу, особливо в жарку погоду. Справжній кумис традиційно готується зі свіжого кобилячого молока. Безумовно, в умовах сучасного міста знайти його буває важко, тому найчастіше напій роблять з коров'ячого або козячого молока. Давайте дізнаємося з вами більш детально про приготування кумису в домашніх умовах.
Кумис з коров'ячого молока в домашніх умовах
Інгредієнти: знежирене молоко - 1 л; кип'ячена вода - 1 ст.; цукровий пісок - 3 ч. ложки; кефір - 2 ст. ложки; пресовані хлібні дріжджі - 5 р. Приготування Кип'ятиться коров'яче молоко змішуємо зі склянкою чистої питної води і додаємо вказану кількість цукрового піску. Потім суміш охолодити до кімнатної температури і вливаємо домашній кефір . Далі накриваємо посуд кришкою, загортаємо в ковдру і ставимо на кілька годин в тепле місце.
Після того як суміш скисне, збиваємо її до рідкого стану, а великі білкові пластівці проціджуємо через марлю. Для утворення вуглекислого газу додаємо пресовані дріжджі, які попередньо розвести теплою водою і кидаємо трохи цукру. Готові дріжджі вливаємо в збите кисле молоко, перемішуємо і розливаємо в пляшки. Герметично закорковуємо їх і залишаємо постояти 20-30 хвилин. Як тільки почнуть з'являтися бульбашки, кладемо пляшки в крижану воду і хвилин через 30 подаємо напій до столу.
Як зробити кумис з козячого молока?
Інгредієнти: нежирне козяче молоко - 1 л; чистий бутильована вода - 200 мл; мед - 3 ч. ложки; натуральний йогурт - 2 ст. ложки; пресовані сирі дріжджі - 5 р. Приготування Молоко виливаємо в каструлю, кип'ятимо, доливаємо воду і кладемо мед. Перемішуємо все віночком і охолодити масу до кімнатної температури. Потім наливаємо натуральний йогурт, закриваємо каструлю кришкою, загорнути теплим рушником і ставимо в тепле місце на 4 години.
Як тільки молоко скисне, гарненько збиваємо його міксером і проціджуємо через марлю в іншу посудину. Після цього вводимо дріжджі, які заздалегідь розчиняємо в тепленькій воді до консистенції сметани. Далі кидаємо щіпку цукру, добре перемішуємо і розливаємо напій по пляшках, щільно завинчивая кришечки. Коли почнеться бродіння, перекладаємо їх у миску з крижаною водою і витримуємо протягом дня.