Якщо раніше вам доводилося готувати сир з молока, то продукт з ряжанки не стане для вас складністю. Смачний і жирний, він має трохи більш вираженим молочним ароматом з характерними для ряжанки нотками. Готувати такий сир можна готувати "холодним способом", на плиті або в мультиварці - всі три варіанти ми розглянемо в рецептах далі.
Рецепт домашнього сиру з ряжанки
Спершу візьмемося за так званий "холодний рецепт" сиру, то є рецепт, не вимагає ніякої термообробки продукту. Все, що від вас буде потрібно, - це час, тому "холодний" сир краще починати готувати з вечора, якщо ви плануєте поласувати ним з ранку.
Нічого, крім літра ряжанки нам не знадобиться. Отже, літровий пакет ряжанки повністю заморожуємо і поміщаємо в мішечок з декількох шарів марлі. Підвішуємо мішечок над каструлькою, в яку буде капати сироватка, і залишаємо його в такому положенні на ніч. На наступний ранок вас будуть чекати близько 300 грам м'якого сиру з ряжанки, що нагадує маскарпоне по своїй консистенції, і ще близько 700 мл свіжої сироватки.
Як приготувати сир з ряжанки?
Це більш класичний тепловий метод приготування сиру, для якого вам знадобиться не тільки ряжанка, але і молоко.
Отже, молоко змішуємо з ряжанкою в пропорції 1:1 і переливаємо в невелику каструльку. Ставимо каструльку на водяну баню і залишаємо суміш до тих пір, поки вона не розшарується на сироватку і сам сир. Після того, як поділ сталося, залишаємо суміш постояти близько 15 хвилин, а потім відкидаємо сир на друшляк, застелене марлею. Щоб отримати ніжний сир залиште сир стікати близько 2 годин, для більш щільного продукту краще підвісити марлевий мішечок на ніч.
Сир з ряжанки в мультиварці
Принцип приготування сиру з ряжанки в мультиварці мало чим відрізняється від
попереднього рецепта. Для приготування можна використовувати ледь подкисший продукт, або його суміш з молоком, за аналогією з попереднім рецептом.
Отже, подкисшую ряжанку переливаємо в чашу мультиварки і включаємо режим "Підігрів" або "Підтримання тепла" на 35-40 хвилин. Маса розшарується на ряжанку і, безпосередньо, сам сир. Сирний шар обережно знімаємо з поверхні, намагаючись не пошкодити і перекладаємо в марлевий мішечок. Підвішуємо мішечок, залишаючи залишки сироватки стекти, а потім знімаємо сир і даємо йому охолонути.