Якщо ви шанувальник рецептів домашньої молочної продукції, то ця стаття для вас. Ніжний домашній сир - ідеальний сніданок, основа для випічки і десертів, при цьому готувати його слід саме з скисшего молока (кисляку), що допомагає вчасно утилізувати зіпсований продукт.
Для приготування кислого молока і сиру з неї слід брати лише домашнє молоко, причини цього є: по-перше, сир з такого молока виходить жирніше і смачніше, а по-друге, домашнє молоко правильно скисає, утворюючи желеподібну масу (простоквашу), на відміну від купленого молока, яке швидко перекисает і набуває неприємного запаху.
Простий рецепт сиру з кислого
Отже, після придбання 3-х літрової банки домашнього молока, настав час розбиратися з тим, як зробити з кислого молока сир. Після того, як ваше молоко скисло до стану кисляку (це займає близько доби в літній період і до двох днів взимку, слід поставити банку в каструлю з гарячою водою на плиті. При цьому зробіть в кисляку хрестоподібний надріз до самого дна, щоб продукт прокисал рівномірніше. Як тільки вміст банки розігріється до температури 35-40 градусів (краще скористатися термометром для визначення), вогонь можна виключати, а кисляк залишити рівномірно прогріватися.
Прогрітий продукт переставляємо в нову каструлю, дно якої покрито ганчіркою або спеціальним килимком, що використовується під час консервації. Заливаємо в каструлю теплу воду і ставимо кисляк на вогонь. Тепер залишається лише чекати, адже точно судити про те, скільки варити домашній сир з кислого молока не можна - все залежить від молока і спека. Знаком готовності послужить сироватка, яка дуже чітко відділяється від сирної маси. Як тільки сир відокремиться, даємо масі повністю охолонути, і відкидаємо її на марлю. Зазвичай, 6-8 годин в підвішеному стані цілком вистачає для того, щоб сир позбувся зайвої сироватки не втративши м'якості, але якщо ви любите сир, - продовжите час ще на 4-6 годин або поставте сир з кислого молока під прес.
Як зварити сир з кислого молока в мультиварці?
Інгредієнти: молоко - 3 л; сметана - 200 р. Приготування Для того щоб прискорити процес скисання молока його слід змішати зі сметаною і залишити в теплі. Як тільки молоко згорнулося і утворилася кисляк, перелити її в чашу мультиварки і виставляємо режим "Підігрів" на 30 хвилин. Після закінчення часу, відкидаємо сирну масу на застелений марлею друшляк, кінці марлі пов'язуємо і залишаємо сир стікати від зайвої сироватки. Час, який сирна маса повинна провести в підвішеному стані, кожен обчислює сам: хочете отримати більш вологий сир - залишайте на 4-6 годин, сир сухіше буде готовий через 8-12 годин.
Як робити сир з кислого молока?
Існує і менш трудомісткий процес приготування сиру. В даному випадку можна брати вже готову магазинну кисле молоко і залишати її стікати з вечора. Вранці вас буде чекати ніжний сир.
Для приготування нам знадобиться лише пакетик кисляку в півлітра-літр, залежно від того, скільки продукту ви хочете отримати на виході. Домашнє кисле молоко можна перелити в простій поліетиленовий пакет. Отже, перед тим, як приготувати сир з кислого молока, саму кисляк заморожуємо прямо в упаковці, а отриману брилу перекладаємо в марлевий мішечок. Краї мішечка зав'язуємо і підвішуємо вміст над каструлькою, в яку буде стікати сироватка. Через 8-10 годин надлишки сироватки повністю стечуть, а вас буде чекати ніжна сирна маса до сніданку або прекрасна основа для солодких страв.