Гречана каша - страва, безумовно, здорове і корисне, але швидко набридає. Поєднання ж гречки з грибами не набридне ніколи. А яке розмаїття може бути у цієї страви, адже багато грибів: білі, лисички, маслюки, магазинні печериці та гливи, гриби свіжі, заморожені, сушені. М'ясоїди можуть додати ще курку або фарш, а вегетаріанці - побільше овочів. І тому як готувати гречку з грибами - залежить тільки від вас. А ось приготувати страву краще в духовці - гречка з тих каш, які просто зобов'язані потомитися в печі.
Гречка з білими грибами
Інгредієнти: крупа гречана - 400 г; гриби білі (заморожені) - 400 г; масло вершкове - 100 г; цибуля (великий) - 1 шт.; кріп - 1 пучок; масло рослинне - для смаження; сіль, спеції - за смаком. Приготування Як приготувати гречку з грибами? Дрібно ріжемо цибулю і обсмажуємо на рослинній олії до прозорості. Додаємо гриби (не розморожуємо!). Помішуючи, випариваем сік, який дадуть гриби. Обсмажуємо до золотистого кольору.
У чавунці 5 хвилин прожарюємо гречану крупу. Додаємо гриби з цибулею, солимо, перчимо. Заливаємо окропом на 2 пальці вище рівня гречки. На півгодини поміщаємо в духовку, розігріту до 180 градусів.
Перед подачею додаємо вершкове масло, кріп і перемішуємо. Розкладену по тарілках гречку з грибами можна посипати тертим пармезаном. Це додасть пікантну нотку!
Гречка з грибами і куркою
Інгредієнти: куряче філе - 400 г; крупа гречана - 2 ст.; сушені білі гриби - 1 ст.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; приправа (для птиці) - 2 ч. ложки; сіль - 2 ч. ложки; перець чорний (горошком) - 1 ч. ложка; лавровий лист - 1 шт. Приготування Гречку з сушеними грибами та куркою будемо готувати в горщиках.Гриби миємо і замочуємо в теплій воді на 2 години. Після варимо їх в тій же воді 5 хвилин, виловлюємо, остуджуємо, нарізаємо соломкою. Грибний відвар проціджуємо - він нам ще знадобиться.
Курячу грудку ріжемо на невеликі квадратні шматочки, закладаємо в горщики і посипаємо приправою.Дрібно нарізаємо цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору, додаємо до курки.
Гречку розкладаємо по горщикам, заливаємо водою в пропорції 1:3. Додаємо перець, лавровий лист, солимо. Закриваємо кришками і ставимо нудитися в духовку на маленькому вогні приблизно півгодини.
Запіканка з гречки з грибами
У вас в холодильнику занадто довго затрималася гречана каша, а з відмовляються її доїдати? Зробіть запіканку з грибами - це відмінний спосіб реанімувати вчорашній вечерю.
Інгредієнти: каша гречана - 3 ст.; гриби свіжі - 500 г; сметана-1/2 ст.; масло вершкове - 3 ст. ложки; цибуля ріпчаста - 1 шт.; яйця - 1 шт.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Ріжемо цибулю і гриби на дрібні кубики. Обсмажуємо у вершковому маслі до золотистої скоринки. Змішуємо з кашею, додаємо сметану і збите в піну яйце.
Солимо, перчимо, добре перемішуємо і викладаємо у змащену маслом форму. Запікаємо гречку з грибами в духовці, розігрітій до 180 градусів 15 хвилин. Подаємо готову страву зі сметаною і зеленню.
Гречка з грибами і фаршем
Інгредієнти: гречана крупа - 250 г; білі гриби (свіжі) - 100 г; фарш свино-яловичий - 200 г; цибуля - 1шт.; олія для смаження; сіль, спеції - за смаком. Приготування Цибулю нарізаємо півкільцями, обсмажуємо до золотистого кольору. Додаємо фарш, доводимо до напівготовності, кладемо нарізані кубиками гриби. Накриваємо кришкою і тушкуємо.
В окремій каструлі відварюємо гречку. Додаємо в неї обсмажений фарш і гриби, перемішуємо і даємо настоятися хвилин 15.
Гречка з тушонкою і грибами готуватися за тією ж схемою. Але спочатку додаємо цибулю і обсмажуємо гриби, а тушонку кладемо вже після.
Гречка з овочами і грибами
Інгредієнти: крупа гречана - 250 г; цибуля - 2 шт.; часник - 4 зубчики; брокколі - 100 г; солодкий болгарський перець - 2 шт.; морква - 1 шт.; печериці - 200 г; вершкове масло - 1 ст. ложка; петрушка - 1 пучок; червоний перець паприка - 1 щіпка; чорний перець - 1 щіпка; сіль. Приготування Відварюємо гриби, виймаємо, в тому ж бульйоні варимо гречку.Дрібно нарізаємо цибулю і обсмажуємо на вершковому маслі. Видавлюємо на сковорідку часник.
Моркву тремо на крупній тертці, гриби і перець нарізаємо кубиками, додаємо на сковорідку і обсмажуємо. Викладаємо суцвіття брокколі, доливаємо трохи бульйону з гречки, закриваємо кришкою і тушкуємо 5 хвилин.
Готові овочі додаємо в гречку, кришимо петрушку, перчимо і даємо настоятися.