Пшоняна каша з гарбузом - незамінний рецепт для людей, що живуть у великих містах і місцях з неблагополучною екологією. Це недороге блюдо містить у своєму складі два найпотужніші джерела вітамінів: гарбуз забезпечить вас денною нормою вітамінів групи В, А, D, а пшенное зерно - вітамінами РР, групи В і набором мікроелементів. Таке добротне і ситне блюдо стане відмінним сніданком або вечерею, так що давайте виділимо 5 хвилин часу і розглянемо як правильно і смачно варити пшоняну кашу з гарбузом.
Пшонка з гарбузом в мультиварці
Пшонка з гарбузом готується ще простіше, якщо у вас вдома є мультиварка.
Інгредієнти: пшоно - 15 склянки (мультиварочних); молоко - 3 склянки; гарбуз - 15 склянки (звичайних); цукор - 15 ст. ложки. Приготування Пшоно промиваємо і ошпарюємо, щоб прибрати гіркоту. Гарбуз натираємо на крупній тертці. Всі інгредієнти змішуємо разом з цукром і вливаємо в каструлю (виходить близько 06 л маси за мірками чаші мультиварки). Виставляємо режим «Молочна каша» і чекаємо. Варіювати густоту каші можна, доливаючи молоко. Смачна пшоняна каша з гарбузом буде ще пахучіше, якщо полити її маслом.
Пшоно-рисова каша з гарбузом
Під час посту завжди хочеться оточити себе ситної і корисною їжею. Пісна пшоняна каша з рисом і гарбузом гарантовано наповнить вас енергією і порадує смаком, не порушуючи при цьому канонів посту.
Інгредієнти: кокосове молоко - 2 склянки ; гарбуз - 300 г; рис - 1/2 склянки; пшоно - 1/2 склянки; цукор - 2 ст. ложки; сіль - 1/2 ч. ложки; родзинки - 1 жменя. Приготування Нарізаємо дрібними скибочками гарбуз і ставимо гаситися на вершковому маслі, попередньо заливши водою і додавши цукор. Кокосове молоко кип'ятимо, всипаємо в нього промите пшоно і рис і варимо 30 хвилин під кришкою, періодично помішуючи. Коли гарбуз буде м'якою, додаємо її до готовим крупам. Гарячу кашу посипаємо родзинками або курагою.
Пшоняна каша, запечена в гарбузі
Як приготувати пшоняну кашу з гарбузом по стандартним рецептами - ми розібралися, а от як оформити таке, здавалося б просте блюдо, до вечері? Запечіть кашу в цілій гарбуза! Такий спосіб приготування дозволить зберегти всі гарбузові аромати, а каша залишиться приємним, солодким і тягучою.
Інгредієнти: гарбуз - 1 шт. (невеликого розміру); пшоно - 1 склянка; молоко - 15 склянки; курага - 50 г; масло вершкове - 50 г.; мед - 2 ст. ложки; сіль - щіпка. Приготування Відрізаємо гарбуза верхівку і очищаємо сам плід від волокон і насіння. Формуємо порожнину гарбуза, трохи обрізавши її зсередини. Пшоно промиваємо до чистої води і відварюємо до напівготовності. Поки пшоно вариться, нарізаємо гарбузову м'якоть з серединки і курагу. Все змішуємо з пшенкой, викладаємо в середину гарбуза і заливаємо молоком і медом. Гарбуз закриваємо верхівкою і запікаємо в духовці при 200 градусів 1 годину. Перед подаванням у відкриту гарбуз додаємо шматочки вершкового масла. Ніжна пшоно-гарбузова каша поїдається разом із запеченою м'якоттю цілого плоду.
Пшонка з гарбузом в горщику
Приготування пшоняної каші з гарбузом в горщику займає найменше часу і зусиль, так що в разі поспіху можна зробити запашну кашу за 30 хвилин.
Інгредієнти: пшоно - 1 склянка; гарбуз - 400 г; молоко - 700 мл; цукор - 5 ст. ложок; кориця, кардамон; цукати, чорнослив або курага. Приготування Пшоно промиваємо й відварюємо до напівготовності. Поки крупа вариться очищаємо і натираємо на тертці гарбуз, змішуємо її з цукром, корицею і кардамоном. У горщик по черзі викладаємо шари гарбуза і каші, а в кінці все заливаємо молоком (на 2-3 пальця вище рівня останнього шару). Горщики ставимо в духовку розігріту до 200 градусів і запікаємо 20-25 хвилин. Готову страву прикрашаємо цукатами, чорносливом чи курагою.