Всі знають, що каші є корисним продуктом на нашому столі. Вони містять велику кількість вуглеводів, тим самим будучи чудовим джерелом енергії. Але найчастіше ми вживаємо в їжу рис, гречку, вівсянку, а от про ячну крупу незаслужено забуваємо. А даремно, вона робиться з ячменю, який містить білки, вуглеводи, ферменти, вітаміни А, Е, В, D. Каші з цієї крупи корисні для травлення. При варінні вона збільшується в розмірах до 5 разів. Її засипають в супи, готують в'язкі і розсипчасті каші, їй навіть курку можна нафарширувати! Але ми поговоримо про те, як смачно приготувати ячну кашу на воді.
Ячна каша на воді - рецепт
Приготування ячної каші - процес зовсім нескладний. Головне знати деякі секрети, якими ми з вами зараз поділимося.
Інгредієнти: ячна крупа - 1 склянка; вода - 2 склянки; масло вершкове - 1 ст. ложка; сіль - за смаком. Приготування Перед приготуванням крупу висипаємо на суху сковороду і обсмажуємо близько 5 хвилин, постійно помішуючи. Слідкуйте, щоб вона не пригоріла. У киплячу підсолену воду поступово вводимо крупу і варимо на невеликому вогні, поки не википить вода, додаємо масло. Потім вимикаємо вогонь, а каструльку загортаємо в рушник, щоб каша «дійшла».
Ячна каша з гарбузом і свининою в горщику
Інгредієнти: крупа ячна - 200 г; вода - 400 г; свинина - 300 г; масло вершкове - 50 г; цибуля - 1 шт.; морква (невелика) - 1 шт.; гарбуз - 250 г; помідори - 2 шт.; сіль, спеції - за смаком. Приготування М'ясо нарізаємо маленькими шматочками, моркву - соломкою, гарбуз - кубиками, цибулю дрібненько кришимо, помідори очищаємо від шкірки і перетираємо в блендері. М'ясо з цибулею, морквою обсмажуємо, додаємо гарбуз, томатне пюре і тушкуємо ще близько 5 хвилин, солимо, перчимо за смаком. Перекладаємо м'ясо з овочами в горщик, засипаємо промитої крупою і заливаємо окропом. Горщик ставимо в теплу духовку, виставляємо температуру 180 градусів і залишаємо на 20-25 хвилин, потім дістаємо, додаємо масло, перемішуємо і ще на 15 хвилин у духовку. Смачне і апетитне блюдо готове до подачі на стіл.