Горохова каша - страва, знайома всім з дитсадівських обідів. Тому кожен раз пробуючи цей гарнір, хвиля ностальгії за дитячим рокам накриває з головою. Назвати кашу з цих нехитрих бобових вишуканим блюдом язик не повертається, але надати коханому яству «породи» можна з допомогою нехитрих добавок у вигляді копченостей, грибів, трав і спецій.
Як зварити смачну горохову кашу і надати коханому гарніру незвичайний смак, ви дізнаєтеся в цій статті.
Горохова каша в горщику з грибами
Інгредієнти: горох - 250 г; гриби (будь-які лісові) - 200 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; петрушка - 1 пучок; сіль, перець - за смаком; сало - 30 р. Приготування Горох промиваємо, заливаємо гарячою водою і залишаємо мінімум на 3-4 години (краще на добу). Сало нарізаємо кубиками і обсмажуємо на сковороді: шкварки вибираємо на окрему тарілку, а на останньому жирі обсмажуємо півкільця цибулі і шматочки грибів.
Вимочений горох закладаємо на дно горщика і заливаємо водою або бульйоном, в співвідношенні 2:1. Ставимо горщик в духовку на 30 хвилин при 200 градусах. Після закінчення часу перевіряємо кашу на готовність, приправляємо і закладаємо зажарку і шкварки, даємо страві настоятися хвилин 15-20 і подаємо до столу, прикрасивши порізаною петрушкою. Під час посту таку страву можна готувати без шкварок, замінивши сало для обжарювання рослинним маслом.
Рецепт горохової каші з м'ясом
Ситна і ароматна горохова каша - сама по собі представляє велику поживну цінність, а вже в доповненні з м'ясом що і говорити.
Горохова каша з м'ясом, а особливо з беконом - надбання кулінарної скарбниці англійської кухні. Вже хто-хто, а англійці знають толк в хорошій каші.
Інгредієнти: заморожений горох - 250 г; курячий бульйон - 1 ст.; бекон - 100 г; вершкове масло - 2 ст. ложки; борошно - 2 ст. ложки; вершковий сир - 130 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Бекон довільно нарізаємо і обсмажуємо в казані до початку витоплювання жиру. Як тільки це відбудеться - додайте в казан дрібно нарізану цибулю і продовжуйте обсмажування до тих пір, поки інгредієнти не стануть золотистими.
Далі в казан відправляється масло - як тільки воно розтане, слід зменшити вогонь і почати підсипати муку. Обсмажуємо борошняну суміш 2 хвилини, а потім заливаємо бульйон до тих пір, поки не утвориться густий соус. У готовий соус слід додати вершковий сир, все ретельно перемішати і, нарешті, засипати в казан горох.
Готується горох індивідуально: хочете розсипчасту кашу - тримайте 5-7 хвилин, густу, або навіть пюреподібних - від 10 до 25 хвилин. Все, що залишиться - це заправити готову страву і подавати до столу кашу.
Як готувати горохову кашу з куркою?
Не любите горохову кашу з м'ясом? Спробуйте варіант з куркою.
Інгредієнти: куряче філе - 300 г; горох - 1 ст.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; томат - 1 шт.; перець болгарський - 1 шт.; часник - 2 зубчики; томатна паста - 2 ст. ложки; бульйон - 2 ст.; сіль, перець - за смаком. Приготування Горох промиваємо і замочуємо в
холодній воді на 3-6 годин. У казані на олії обсмажуємо нарізану цибулю і кубики курячого філе. Як тільки м'ясо схопиться - час додавати шматочки перцю і томата і присмачити все тиском зубчиком часнику. Як тільки овочі стануть м'якими, засипаємо рубану зелень, наливаємо бульйон і закладаємо горох. Даємо рідини в казані закипіти, приправляємо блюдо і, накривши його кришкою, залишаємо нудитися на годину-півтора на маленькому вогні (не забуваючи помішувати).
Така горохова каша відмінно готується і в аерогрилі, для цього казан з усіма інгредієнтами поміщають у девайс на 1 годину при 235 градусах і високої швидкості охолодження. Готову страву посипаємо залишилася зеленню і подаємо до столу.