У петровські часи перловка вважалася царською стравою. У сучасному житті ця крупа не користується великим успіхом, хоча містить масу вітамінів і велику кількість клітковини. Вся справа в тому, як перловку приготувати: рецепт перлової каші з тушонкою сподобається абсолютно всім, навіть чоловікам з армійським минулим.
Перлова каша з тушонкою
Інгредієнти: перлова крупа - 1 склянка; свиняча тушонка - 1 банка; цибулина - 2 шт.; вода - 2 5 склянки; морква - 2 шт.; часник - 2 зубчики. Приготування Попередньо замочуємо перловку в холодній воді на ніч або на 10 годин мінімум. Потім зливаємо воду, сковороду ставимо на великий вогонь, викладаємо жир з тушонки і розігріваємо. Викладаємо в сковороду дрібно нарізану цибулю , натерту на тертці моркву і подрібнений часник. Перловку промиваємо кілька разів, потім викладаємо в каструлю і заливаємо холодною водою. Даємо воді закипіти, зменшуємо вогонь і варимо 10 хвилин під кришкою. Потім виливаємо крупу з водою до підсмажених овочів і солимо. Зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо 30 хвилин (якщо вода швидко википіла, то потрібно трохи долити). Тушонку розминаємо виделкою і викладаємо до перловке, добре перемішуємо і знімаємо з вогню. Даємо каші настоятися під закритою кришкою 15 хвилин.
Перлова каша з тушонкою в мультиварці
Інгредієнти: перлова крупа - 2 мультистакана; вода - 5 мультистаканов; тушонка - 1 банка; цибулина - 1 шт.; морква - 1 шт.; помідор - 1 шт.; сіль, спеції - за смаком; олія соняшникова. Приготування Кілька разів крупу промиваємо. Цибулю і помідор дрібно ріжемо, моркву тремо на тертці. Закладаємо нарізані овочі в чашу мультиварки, включаємо режим «Випічка» і пасеруємо до появи золотистого кольору. Потім викладаємо перлову крупу і тушонку, заливаємо водою, солимо й додаємо спеції за смаком. Активуємо режим «Плов», коли прозвучить таймер, кашу перемішуємо, даємо трохи постояти.