Рисова каша з родзинками на сніданок нехай і не такий розкручений «бренд», як традиційна вівсянка, але все ж любителям здорового і правильного харчування варто звернути на неї більш пильну увагу.
Наявність у ній складних вуглеводів дозволить вам легко протриматися без перекусів до самого обіду, а родзинки додатково збагатить ваш сніданок вітамінами і мікроелементами. Крім того, рис - відмінний природний адсорбент. Він поглинає сіль та інші «шкідливості», і сприяє їх активному виведенню з організму, що, погодьтеся, є приємним додатковим бонусом до вашої ранкової тарілці з кашею. Але все ж занадто захоплюватися рисовою кашею не варто - двох разів у тиждень цілком достатньо (особливо якщо у вас є схильність до закрепів).
І останнє, важливо вибрати «правильний» рис. Найкраще підійде круглозернистий. У готовому вигляді він більше клейкий і в'язкий і те, що неприпустимо для плову , чудово «працює» солодкої каші.
Молочна рисова каша з родзинками
Інгредієнти: рис - 1 ст.; молоко - 1 ст.; вода - 2 ст.; ізюм - 100 г; цукор - 2 ст. ложки; масло вершкове - 2 ст. ложки; сіль - 1 щіпка. Приготування У каструлю наливаємо воду, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Засипаємо добре промитий рис, додаємо сіль, цукор. Варимо, помішуючи, на середньому вогні, поки рис трохи не розбухне. Тоді вливаємо молоко і додаємо попередньо замочений ізюм.
Прибираємо вогонь до мінімуму і варимо кашу до готовності. Але не потрібно чекати, коли випарується вся рідина. Справжня рисова молочна каша повинна бути трохи в'язкою, ніжно-кремової консистенції. Розкладаємо її по тарілках, додаємо по шматочку масла і кличемо всіх до столу.
Рецепт рисової каші з родзинками в мультиварці
Інгредієнти: рис - 100 г; молоко - 1 л; родзинки - 1/2 ст.; цукор - 3 ст. ложки; масло вершкове - за смаком; сіль - 1 дрібка. Приготування Дуже зручно готувати в мультиварці кашу до сніданку. Увечері закладаємо в чашу промитий рис, додаємо цукор, щіпку солі і заливаємо все молоком. Гарненько моєму родзинки, засипаємо його в кошик для варіння на пару і також встановлюємо в мультиварку.
Виставляємо режим «Молочна каша» з подальшим підігрівом на 40 хвилин, а таймер - на потрібну відстрочку часу так, щоб гаряча кашка вже чекала вашого ранкового пробудження. Залишається тільки кашу змішати з родзинками і, за бажанням, додати вершкове масло.
Солодка рисова каша з яблуками, родзинками і корицею
Інгредієнти: рис (круглий) - 100 г; яблука - 2 шт.; родзинки - 50 г; цукор - 5 ст. ложок; масло вершкове - 60 г; кориця - 1/4 ч. ложки. Приготування Рис засипаємо в киплячу, злегка підсолену воду і варимо до готовності. Потім відкидаємо його на друшляк і даємо стекти. Родзинки промиваємо і хвилин на 5 запарюємо в окропі. Яблука чистимо від серцевини і нарізаємо часточками. У сковороді розтоплюємо масло, додаємо цукор і помішуємо до повного його розчинення. Потім завантажуємо яблука і родзинки, і готуємо в цьому вершковому сиропі до м'якості, але так, щоб вони не перетворилися на кашу. В кінці присипаємо корицею. Останнім відправляємо в сковороду рис, перемішуємо і прогріваємо пару хвилин. Все, солодка рисова каша з яблуками та родзинками готова!
Калорійність рисової каші з родзинками
Сама дієтична, це, звичайно ж, рисова кашка на воді. Вона містить всього 78 ккал на 100 г продукту і навряд чи зашкодить вашій фігурі. Любителі ж молочної рисової каші отримають від 100 ккал і вище, якщо додадуть додатково вершкове масло і цукор в надмірному кількості. Так що, думайте і вирішуйте самі. До речі, природного солодощі родзинок цілком достатньо, щоб відязикатися від додаткового цукру, та й користі від нього значно більше!