Ніхто з нас не сумнівається в особливій корисності гречаної крупи, більш того, це одна з найбільш корисних круп, чудово підходить для дієтичного харчування. Та й навряд чи кого з нас можна здивувати гречаною кашею , адже це таке звичне і часте для нашого меню страву. Та й готувати гречку, здавалося б, неважко - чого тут незрозумілого: засипаємо в казан, промиваємо, заливаємо холодною водою в потрібній пропорції і варимо, іноді помішуючи. А можна ще простіше: заливаємо окропом, залишаємо під кришкою і чекаємо, поки вода не вбереться і вийде корисна розсипчаста каша.
А можна набагато смачніше приготувати гречку в духовці в горщиках. Для початку оберіть якісну чисту крупу гречку-ядрицю. Можна, звичайно ж, просто залити крупу в горщиках водою і тушкувати в розігрітій духовці близько 30-50 хвилин при середній температурі, а потім додати натурального вершкового масла, вершків або молока - прекрасний сніданок, до речі.
А для того, щоб у нас вийшла не просто каша, нам знадобитися дещо ще.
Як приготувати гречану кашу з м'ясом і грибами в духовці?
Інгредієнти: гречана крупа - по 80 г на порцію приблизно; м'ясо куряче або свиняче, можна, щодо жирне - приблизно по 150 г; гриби свіжі (білі, гливи, печериці) - 80-100 г; цибуля ріпчаста - по 04 шт. на порцію; спеції сухі мелені (запашний і чорний перець, коріандр, фенхель, гвоздика і ін); масло рослинне або жир; зелень свіжа різна; часник. Приготування Зручніше підготувати гриби і цибулю відразу на 3-4 порції. Гриби промиваємо і відкидаємо на серветку. Коли вода стече, гриби нарізаємо не дуже дрібно, а очищений цибулю - чверть кільцями. Спочатку злегка обсмажуємо цибулю, потім додаємо гриби, обсмажуємо все разом, перевертаючи лопаткою, потім протушиваем протягом 15 хвилин на слабкому вогні.
Закладаємо потроху цибульно-грибної суміші в кожен порційний горщик. Додаємо потрібну кількість м'яса, нарізаного шматочками середнього розміру, зручними для їжі. М'ясо можна попередньо трохи прижарить на сухій сковороді, щоб скоринка була і соковитість збереглася або просто тушкувати до напівготовності. Додаємо спеції і гречку. Заливаємо водою або бульйоном ( м'ясних або грибним), закриваємо кришками (або фольгою). Тушкуємо в духовці при температурі близько 200 градусів С протягом години. Добре виходить у прогрітій остигає російської печі.
Перед подачею трохи охолоджуємо. На стіл ставимо блюдце з рубаними часником і зеленню - нехай кожен додасть собі сам. Таке блюдо - непоганий варіант обіду.