Пшоняна каша - їжа наших предків, яка не залишає наші столи більше сотні років. Колись їжа бідняків, тепер вона, як і багато надбання кулінарії, подається на столах сімей з різним достатком, від того її рецепти і продовжують пускати коріння донині.
Не секрет, що самі смачні каші виходять саме в горщику. Повільно томлена крупа виходить розсипчастою і ароматною, завдяки цьому пшонка стає ще смачніше.
Пшоняна каша з гарбузом в горщику
Інгредієнти: пшоняна каша - 1/2 ст.; вода - 1 1/2 ст.; гарбуз - 200 г; кориця - 1 ч. ложка; мелений імбир - 1/4 ч. ложки; мускатний горіх - 1/4 ч. ложки; мед, горіхи - для подачі; сіль - щіпка. Приготування Перед приготуванням пшоняну кашу неодмінно слід перебрати і промити до чистої води. Після, крупу прийнято обдавати окропом, щоб вона не гірчила після варіння.
Гарбуз чистимо, миємо і запікаємо в духовці до м'якості. Гарбузову м'якоть кладемо в блендер і подрібнюємо в пюре разом з медом, корицею, імбиром і мускатним горіхом. Не хвилюйтеся, якщо пюре вийде надмірно пряним, так і повинно бути, адже після варіння частину спецій піде в кашу.
Тепер пшонку можна викладати на дно горщика і заливати водою. В залежності від того, який консистенції кашу ви віддаєте перевагу, залежить і кількість рідини, яку ви заллєте крупу.
Слідом за водою додаємо в горщик і пряне гарбузове пюре . Накриваємо ємність кришкою або фольгою і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 30-35 хвилин. Пшоняна каша в горщику, приготовлена в духовці, готова! Залишається лише подати її з медом і горішками.
Рецепт пшоняної каші в горщику
Нижче ми розповімо більш модернізований рецепт пшоняної каші на молоці, він згодиться для веганів, адептів здорового способу життя або просто кулінарних експериментаторів. Якщо ви не відносите себе ні до кого, з раніше представлених - приготуйте кашу на простому коров'ячому молоці або вершках.
Інгредієнти: мигдальне молоко - 1 ст.; кокосове молоко - 3/4 ст.; ванільний екстракт - 3/4 ч. ложки; мед - за смаком; кленовий сироп - за смаком; сіль - щіпка; кориця мелена - 1/4 ч. ложки; кардамон мелений - 1/4 ч. ложки; відварна пшоняна каша - 2 ст.; кокосова стружка - 3 ст. ложки; мигдаль чи фісташки - для подачі. Приготування Заздалегідь промиту, обсушену і відварену пшоняну кашу розкладаємо по горщикам.
У невеликій каструльці змішуємо мигдальне і кокосове молоко з ванільним екстрактом, підсолоджувачами і спеціями. Підігріваємо і заливаємо сумішшю кашу. Ставимо горщики в духовку розігріту до 160 градусів. пшоняна каша на молоці в горщику буде готова через 15-20 хвилин. Подавати з горіхами і кокосовою стружкою.