Картопляна запіканка в різних варіантах - смачне і поживне блюдо. Рецепт картопляної запіканки простий. Картопля відварюємо в «мундирі», очистити, протираємо на крупній тертці, злегка охолоджуємо. Зазвичай картопляна запіканка готується з яйцем. Змішуємо тертий картопля з сирими яйцями, при бажанні можна додати поросяти, ягняти і злегка пасеровану цибулю. Викладемо отриману масу у форму для запікання, рясно змащену жиром і посипану панірувальними сухарями. Змащуємо поверхню яйцем, сметаною, а краще - яйцем зі сметаною. Можна присипати тертим сиром - буде ще смачніше. Для приготування потрібно 4-5 картоплин, 2 курячих яйця, панірувальні сухарі, сметана, твердий сир, масло, цибулю.
Картопляна запіканка з начинкою
Можна приготувати картопляну запіканку з фаршем (м'ясних, рибних, грибних, овочевих). Фарш укладають між шарами картопляної маси. Запіканка картопляна з сирим фаршем, м'ясним або рибним, готується швидко і легко в добре розігрітій духовій шафі. Картоплю можна не варити в «мундирі», а очистити, зварити до напівготовності і натерти на крупній тертці або подрібнити (вручну, чоппером, в комбайні).
Запіканка з кабачками
Запіканка картопляна з кабачками - теж смачно.
Інгредієнти: 5 картоплин; 2 яйця; 1 кабачок; склянка сметани; олія соняшникова; 100 г тертого сиру. Приготування: Сирий очищений картопля відваримо протягом хвилин 8-10 і натремо на крупній тертці або подрібнити чоппером. Кабачки натремо на крупній тертці. Змішаємо все, додамо яйця і перемішати. Рясно змастимо форму маслом або смальцем. Викладемо у форму овочеву масу і будемо запікати. Перервемо процес хвилин за 10 до готовності, виймемо форму і змастимо запіканку сметаною, посиплемо тертим сиром, після чого знову відправимо в духову шафу.
Незвичайна запіканка Інгредієнти: близько 1 кг картоплі; 500 г курячої печінки; 2 цибулини; склянка молока або вершків; 100 г натурального вершкового масла; 1-2 яйця; сіль; перець; сметана; трохи тертого сиру. Приготування: Картопляна запіканка з печінкою порадує вас простотою приготування і незвичністю ідеї. Відваримо очищену картоплю, нарізану часточками, до готовності. Приготуємо пюре з додаванням вершкового масла і, можливо, незбираного молока чи вершків. Очищену цибулину дрібно наріжемо і злегка обсмажимо на рослинній олії до золотистого відтінку. Додамо печінку, нарізану дрібними шматочками. По готовності печінки все злегка присолим і поперчимо. Рясно змащуємо маслом форму для запікання і викладаємо в неї рівномірно половину приготованого раніше пюре. Зверху викладаємо пюре шар печінки з цибулею. Зверху ще шар пюре. Запіканку змащуємо сирим яйцем і відправляємо в добре розігрітий духову шафу. Картопляна запіканка готується в духовці 45 хвилин, до придбання красивого апетитного відтінку. Готову запіканку краще подати теплою, змастити сметаною і присипавши тертим сиром. У пюре можна додати подрібнений кріп.
Запіканка картопляна з помідорами
Інгредієнти: близько 1 кг картоплі; грам 500-400 помідорів (не водянистих); грам 200 твердого тертого сиру; трохи вершкового масла; 1-2 яйця; трохи молока або вершків; петрушка; кріп; сіль; перець чорний мелений. Приготування: Очищений картопля наріжемо дрібної короткою соломкою. Вимиємо помідори, промокнем серветкою і наріжемо скибочками упоперек. Сир натремо на крупній тертці. Рясно змастимо маслом форму, викладемо шарами почергово скибочки картоплі, зверху - скибочки помідор і зверху присиплем сиром. Підсолимо і поперчимо. Перемішаємо молоко і яйце, злегка взобьем і заллємо цією масою вміст форми і відправимо її в духову шафу, розігрітий до температури 200?С, хвилин на 45-50. Готову запіканку змастимо сметаною і присиплем подрібненою зеленню. Подавати картопляну запіканку можна зі свіжим чаєм чи компотом із сухофруктів. Це блюдо більше підходить для холодної пори року.