Далеко не всі знають, наскільки корисний продукт квасоля. За кількістю білка вона близька до м'яса і риби. У складі квасолі містяться вітаміни - С, B1 В2 В6 РР, мікроелементи - мідь, калій, цинк, залізо. Крім того, вона багата сіркою, яка необхідна організму при хворобах шкіри, ревматизмі, хворобах бронхів. Також вона володіє сечогінним ефектом.
Квасоля широко застосовують у кулінарії, її вживають як самостійну страву, додають в супи і борщі, з неї готують салати, котлети. А ми в свою чергу розповімо, як приготувати паштет із квасолі.
Квасолевий паштет з чорносливом
Щоб квасоля зварилася швидше, її бажано попередньо замочити години на 3. А ще краще на ніч. Крім того, важливо правильно зварити квасолю. Ось деякі премудрості:
коли квасоля вимочується, воду потрібно міняти кілька разів; варити квасолю потрібно у свіжій воді, а не в тій, в якій вона вимачивалась; варити квасолю треба на маленькому вогні, солити воду не потрібно; у процесі варіння квасоля перемішувати не можна. Інгредієнти: відварна квасоля - 300 г; чорнослив - 7 шт.; часник - 3 зубчики; олія оливкова - 3 ст. ложки; сіль, перець. Приготування Чорнослив попередньо заливаємо окропом, щоб він набух. Далі квасолю, чорнослив, часник подрібнюємо в блендері, в отриману масу додаємо масло і сіль з перцем за смаком. Отриману суміш викладаємо на блюдо, надаючи бажану форму і прикрашаємо цілої квасолею, зеленню і чорносливом.
Рецепт паштету з квасолі з томатом
Інгредієнти: біла квасоля - 1 склянка; цибуля великий - 2 шт.; часник - 2 зубчики; олія соняшникова - 5 ст. ложок; томатна паста - 30 г; цукор - 1 ч. ложка; сіль, перець - за смаком; кріп - 30 р. Приготування Поки вариться квасоля, на рослинному маслі обсмажуємо подрібнену цибулю до золотистого кольору. Готовий цибулю ділимо на 3 частини, 2/3 додамо в паштет, а з залишку приготуємо підливу. Для цього змішуємо сіль, цукор, перець, томатну пасту і додаємо трохи води. Коли квасоля зварилася, разом з цибулею пропускаємо її через м'ясорубку або перетираємо в блендері. В отриману масу додаємо видавлений через прес часник, солимо і перчимо за смаком. Викладаємо масу на тарілку, мокрим ножем надаємо форму, зверху викладаємо нашу підливу і притрушиваем подрібненою зеленню кропу. При бажанні паштет можна перемішати з підливою.
Паштет із квасолі з кунжутом
Інгредієнти: квасоля - 15 склянки; сік лимона - 1 ст. ложка; часник - 6 зубчиків; олія оливкова - 4 ст. ложки; кунжут - 50 г; масло вершкове - 75 г; сіль, перець. Приготування Квасолю відварюємо до готовності, цибулю обсмажуємо на оливковій олії. Кунжут подрібнюємо в кавомолці. Часник пропускаємо через прес, а потім перетираємо з сіллю в ступці. Всі інгредієнти з'єднуємо, додаємо за смаком сіль і перець і поміщаємо в блендер. Збиваємо, поки маса не стане однорідною. Готовий паштет можна подати до столу, намазавши на лист тонкого лавашу і звернувши рулетиком. При бажанні можна прикрасити страву зеленню.
Паштет з червоної квасолі з горіхами
Інгредієнти: червона квасоля - 1 склянка; цибуля - 2 шт.; волоські горіхи - 70 г; зелень петрушки і кінзи - 40 г; часник - 2 зубчики; масло рослинне - 1 ст. ложка; сіль - за смаком. Приготування Скористайтеся порадами, як правильно варити квасолю, які вказані в першому рецепті. Цибулю обсмажуємо на рослинному маслі. Волоські горіхи подрібнюємо, можете використовувати для цього блендер. Часник пропускаємо через прес. Готову квасолю відкидаємо на друшляк, з'єднуємо з обсмаженою цибулею, горіхами, часником. Всі інгредієнти перемішуємо, пропускаємо через м'ясорубку або перетираємо блендером. В отриману масу додаємо подрібнену зелень, солимо за смаком і ще раз вимішуємо.
Паштет з білої квасолі з яйцями та грибами
Інгредієнти: квасоля біла - 350 г; цибуля середньої величини - 2 шт.; печериці - 200 г; сир твердий - 100 г; часник - 3 зубчики; яйця - 1 шт.; майонез - 100 г; масло рослинне - 100 мл; сіль, чорний мелений перець - за смаком. Приготування Гриби з подрібненою цибулею обсмажуємо до готовності, яйця і квасолю відварюємо, часник пропускаємо через прес. Всі інгредієнти, крім сиру, з'єднуємо і перемелюємо в блендері або ж пропускаємо через м'ясорубку. В отриману масу додаємо майонез, вимішуємо, сіль і перець додаємо за смаком. Викладаємо паштет на блюдо, надаємо йому бажану форму і зверху посипаємо потертим сиром. Подаємо до столу охолодженим.