Квасоля є найдавнішою овочевою культурою. Вона входить в раціон людей з багатьох країн і поступається за популярністю лише сої. Бобова квасоля багата білком, який засвоюється організмом на 75% і за своїм складом близький до м'яса. Крім білків і вуглеводів у квасолі є вітаміни групи С і А. «А які страви можна приготувати з цього корисного і калорійного продукту?», - запитаєте ви. Рецептів приготування тушкованої квасолі дуже і дуже багато, ми розповімо вам про найбільш смачні і поживні.
Квасоля, тушкована з грибами
Інгредієнти: червона бобова квасоля - 1 ст.; білі гриби - 400 р; сир твердих сортів - 200 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; соєвий соус - 4 ст. ложки; рослинна олія - 4 ст. ложки; зелень кропу - за смаком; сметана - 1 ст. ложка. Приготування Як приготувати тушковану квасолю? Спочатку замочуємо її на добу в холодній воді. Потім відкидаємо на друшляк, промиваємо і знову заливаємо водою приблизно на годину, поки квасоля не буде м'якою. Тепер беремо гриби (можна заморожені), промиваємо та нарізаємо пластинами. Ріпчасту цибулю очищаємо і дрібно шаткуємо. Обсмажуємо його разом з грибами на рослинному маслі до золотистого кольору. Потім додаємо трохи сметани і протушиваем протягом 5 хвилин під закритою кришкою. Тепер додаємо квасоля, доливаємо бульйон. Готуємо страву протягом 15 хвилин. Готову страву рясно посипаємо зеленню кропу і тертим сиром. Накриваємо кришкою і залишаємо насититися на 5 хвилин. Потім розкладаємо червону тушковану квасолю по тарілках і подаємо на стіл.
Картопля, тушкована з квасолею
Інгредієнти: картопля - 2 шт.; кабачок - 100 г; бульйон м'ясний - 300 мл; лавровий лист - 1 шт.; кормові боби - 100 г; бобова квасоля - 100 г; вершкове масло - 50 г; мускатний горіх - за смаком. Приготування Картопля і кабачок очищаємо і нарізаємо невеликими кубиками. Кладемо овочі в чавунець, наливаємо трохи олії, додаємо м'ясний бульйон і кладемо лавровий листочок. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і проварюємо протягом 5 хвилин при закритій кришці. Потім додаємо квасолю, замочену заздалегідь, і готуємо приблизно 25 хвилин, щоб всі овочі стали м'якими, але не розвалилися. Далі обережно зливаємо зайву рідину, заправляємо все вершковим маслом і перед самою подачею на стіл посипаємо тушковану картоплю з квасолею тертим мускатним горіхом.
Біла тушкована квасоля
Інгредієнти: біла квасоля - 250 г; масло рослинне - 2 ст. ложки; помідори - 8 шт.; часник - 2 зубчики; ріпчаста цибуля - 1 шт.; цукор - 2 ч. ложки; томатний сік - 05 ст.; зелень - за смаком; сіль - за смаком. Приготування Квасоля промиваємо, кладемо в миску і заливаємо холодною водою годин на 8. Потім рідину обережно зливаємо, а квасолю миємо і знову заливаємо чистою холодною водою. Ставимо на середній вогонь і варимо до повної готовності. Чистимо овочі, потім цибулю нарізаємо тоненькими півкільцями, часник подрібнюємо за допомогою ножа.
Помідори миємо, ошпарюємо окропом і відразу на 2-3 секунди кладемо в крижану воду. Потім обережно очищаємо від шкірки і нарізаємо великими шматочками.
На сковороду наливаємо трохи олії, кладемо цибулю і часник. Смажимо до м'якості, потім додаємо помідори, сіль, цукор. Все акуратно перемішуємо і тушкуємо страву до готовності овочів. Під час приготування поступово додаємо сік томатів.
Тушковану квасолю відкидаємо на сито і перекладаємо в утворився томатний соус. Перемішуємо, прикрашаємо дрібно нарізаною зеленню кропу і петрушки, накриваємо кришкою. Готуємо протягом 5-7 хвилин, після чого даємо страві настоятися, і розкладаємо по тарілках.