Легкі, корисні, практично не відбиваються на стрункій фігурі - це всі овочеві запіканки, рецепти яких настільки ж різноманітні, наскільки багата ваша фантазія. Для приготування страви ви можете комбінувати шари з різних овочів: картопля, морква, кабачки, помідори, кукурудзу, баклажани, заправляти будь-якими спеціями. Влітку або взимку - відповідні овочі завжди знайдуться, тим більше, що взимку можна використовувати заморожені суміші.
Як приготувати овочеву запіканку?
Готується страва нехитрим способом: нарізані овочі, викладіть у форму, заливаєте сметаною або соусом і відправляєте в духовку. Обов'язково додайте помідори і цибулю - вони додадуть соковитості овочів і натертий сир - щоб отримати апетитну рум'яну скоринку. Звичайно, якщо заправляти сметаною або вершками з натертим сиром, то страва вийде дуже смачним, але можна готувати і полегшений рецепт овочевий запіканки, дієтичний. Для цього замінюєте жирну сметану меншим відсотком жирності або берете густий томатний соус.
Дієтична овочева запіканка
Ми пропонуємо вам рецепт, в якому в якості заливки використовується нежирна сметана, але ви можете приготувати ще більш дієтичний варіант овочевий запіканки, якщо заправите її томатним соусом зі спеціями. Сир можете взяти нежирний або, навіть, замінити солоною бринзою.
Інгредієнти: помідор - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; овочі - 500 г; яйця - 3 шт.; сметана - за смаком; сир - за смаком; сіль, перець - за смаком. Приготування Для приготування цієї страви візьміть півкіло будь-яких овочів на свій смак. Краще всього вибирати більш щільні, нарізати кружечками і викласти на дно форми для запікання. Потім викладіть цибулю, нарізану півкільцями, і помідори, нарізані кружечками. Готуєте заливку з сметани, збитих яєць і 200 грам натертого сиру, заливаєте овочі, а зверху посипаєте натертим сиром (близько 100 р) і будь-якими спеціями за смаком. Готуєте близько 40-45 хвилин в духовці при 170 градусах. Крім овочів, ви можете використовувати гриби - овочева запіканка з грибами вийде такий же дієтичної, як і сама звичайна.
Овочева запіканка з баклажанами
Влітку, коли сезон овочів у розпалі - саме час приготувати запіканку зі свіжими овочами. На ринку величезний вибір баклажан, помідор, молодого картоплі, тільки бери і експериментуй. Для спецій можете брати будь-які готові або додавати більше ароматною свіжої зелені - базилік, орегано, кріп, петрушку.
Інгредієнти:
баклажан - 1 шт.; картопля - 4 шт.; цибуля - 2 шт.; зелень - за смаком; перець солодкий - 1 шт.; майонез - 200 г; яйце - 3 шт.; сир - 300 г; помідор - 3 шт.; часник - 2 зубчики; спеції - за смаком. Приготування Баклажани, картоплю чистимо від шкірки, нарізаємо шматочками близько 05-1 див. Змащуємо форму рослинним маслом і викладаємо овочі, потім солимо. Наступними шарами йдуть цибулю, нарізану півкільцями,
перець, очищений від насіння і порізаний соломкою, помідори, нарізані кружечками. Потім робимо заливку: змішуємо майонез, яйця, 200 г натертого сиру, все перемішуємо, додаємо подрібнену зелень, видавлюємо часник, змішуємо ще раз і заливаємо овочеву запіканку. Завершальним шаром натираємо залишився сир, посипаємо спеціями. Нагріваємо духовку до 170 градусів і ставимо страву запікатися на 40-45 хвилин.
Баклажани можна чудово замінити кабачками або патиссонами і приготувати овочеву запіканку з кабачками і сиром. Для рецепту візьміть їх 2-3 штуки і зменшіть кількість картоплі, залишивши 1-2.