Вернуться назад Распечатать

Гриби шиітаке - рецепти

Гриби шиітаке - рецепти
Не так давно на прилавках багатьох супермаркетів і ринків почали з'являтися незвичні нашому погляду гриби з дивакуватим і екзотичною назвою «шиітаке». Цей східний продукт швидко завоював популярність на наших столах завдяки своєму незвичайному смаку і цілого джерела корисностей для здоров'я.
В цій статті ви дізнаєтесь, як правильно приготувати гриби шиітаке за справжнім східним рецептами.

Смажені гриби шиітаке


Гриби шиітаке готують не зовсім звичним для нас способом - їх обсмажують у фритюрі, попередньо обваляти в паніровці. Приготоване таким чином блюдо залишається ароматним і ніжним всередині, і хрустким зовні.
Інгредієнти:

  • заморожені шиітаке - 8-10 шт.;

  • борошно - 3 ст. ложки;

  • панірувальні сухарі - 3 ст. ложки;

  • яйця - 1 шт.;

  • рослинне масло - 1 ст.;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Перед тим як готувати заморожені шиітаке, гриби необхідно повністю розморозити і видалити всю зайву вологу з допомогою паперового рушника, інакше паніровка просто відвалиться під час смаження. Далі їх можна порізати або залишити цілими - вибір за вами, в будь-якому випадку кожен шматочок насамперед необхідно обваляти в борошні, потім занурити в збите зі спеціями яйце і наостанок обсипати хлібної паніровкою. Готуються хрусткі шиітаке 2-3 хвилини в розпеченому рослинному маслі.
    Зазвичай смажені у фритюрі гриби подаються з легкої закускою у вигляді салату або хрустких злакових проростків, а перед подачею поливаються соком лайма і соєвим соусом.

    Суп з грибів шиітаке


    Страви з грибів шиітаке, в їх автентичному прояві, - це, безумовно, смачно, але не для любителів східної кухні. Тому пропонуємо вам більш європейський рецепт приготування грибів шиітаке - у складі традиційно французького цибульного супу.
    Інгредієнти:

  • сушені шиітаке - 50 г;

  • цибуля ріпчаста - 5 шт.;

  • часник - 4 зубчики;

  • вино біле сухе - 1/2 ст.;

  • курячий бульйон - 800 мл;

  • чебрець - 2 гілочки;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Перед тим, як готувати сушені гриби шиітаке, їх необхідно замочити в гарячій воді на 30-40 хвилин, до повного насичення вологою.
    Тим часом ріпчасту цибулю нарізаємо кільцями й обсмажуємо на рослинному маслі в будь глибокої товстостінної посудом 15 хвилин до м'якості, потім зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо ще 25-30 хвилин до золотистого кольору.
    Тепер повернемося до грибів: їх необхідно віджати від зайвої вологи, нарізати пластинками і додати до золотистої цибулі. Туди ж відправляємо листя чебрецю, нарізаний часник, сіль і перець. Смажимо гриби 2 хвилини, потім зменшуємо вогонь і заливаємо в каструлю вино і бульйон. Варимо суп при легкому кипінні на малому вогні 40-45 хвилин, подаємо з грінками з білого хліба.

    Салат з грибами шиітаке


    Інгредієнти:
    Для салату:

  • гриби шиітаке - 200 г;

  • оливкова олія - 2 ч. ложки;

  • мікс салату - 200 г;

  • зелена цибуля - 4 пера;

  • редис - 100 г;

  • молода морква - 100 г;

  • мигдаль - 50 г;

  • кунжут - 2 ч. ложки.


  • Для заправки:

  • рисовий оцет - 6 ст. ложок;

  • рисове вино - 1/2 ст.;

  • соєвий соус - 2 ст. ложки;

  • цибуля шалот - 1 шт.;

  • корінь імбиру (тертий) - 1 ч. ложка;

  • лимонний сік - 2 ч. ложки;

  • соус чилі - 2 ч. ложки;
  • Гриби шиітаке - рецепти

  • оливкова олія - 2 ст. ложки;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    У сотейнику 5-7 хвилин кип'ятимо рисове вино, охолодити його і змішати з оцтом, соєвим соусом, дрібно нарізаним шалотом, імбиром, соком лайма, соєвим соусом, олією і чилі. Шиітаке смажимо на сковороді або грилі 6-8 хвилин, попередньо полив оливковою олією.

    У салатнику змішати мікс салату, нарізану зелену цибулю і моркву, тонкі пластинки редиски і товчений мигдаль. Заправляємо блюдо з половиною всієї заправки, розкладаємо по тарілках і прикрашаємо смаженими грибами і кунжутом. Салат з шиітаке готовий, його подають порційно, разом із заправкою в соуснику. Приємного апетиту!