Не так давно на прилавках багатьох супермаркетів і ринків почали з'являтися незвичні нашому погляду гриби з дивакуватим і екзотичною назвою «шиітаке». Цей східний продукт швидко завоював популярність на наших столах завдяки своєму незвичайному смаку і цілого джерела корисностей для здоров'я.
В цій статті ви дізнаєтесь, як правильно приготувати гриби шиітаке за справжнім східним рецептами.
Смажені гриби шиітаке
Гриби шиітаке готують не зовсім звичним для нас способом - їх обсмажують у фритюрі, попередньо обваляти в паніровці. Приготоване таким чином блюдо залишається ароматним і ніжним всередині, і хрустким зовні.
Інгредієнти: заморожені шиітаке - 8-10 шт.; борошно - 3 ст. ложки; панірувальні сухарі - 3 ст. ложки; яйця - 1 шт.; рослинне масло - 1 ст.; сіль, перець - за смаком. Приготування Перед тим як готувати заморожені шиітаке, гриби необхідно повністю розморозити і видалити всю зайву вологу з допомогою паперового рушника, інакше паніровка просто відвалиться під час смаження. Далі їх можна порізати або залишити цілими - вибір за вами, в будь-якому випадку кожен шматочок насамперед необхідно обваляти в борошні, потім занурити в збите зі спеціями яйце і наостанок обсипати хлібної паніровкою. Готуються хрусткі шиітаке 2-3 хвилини в розпеченому рослинному маслі.
Зазвичай смажені у фритюрі гриби подаються з легкої закускою у вигляді салату або хрустких злакових проростків, а перед подачею поливаються соком лайма і соєвим соусом.
Суп з грибів шиітаке
Страви з грибів шиітаке, в їх автентичному прояві, - це, безумовно, смачно, але не для любителів східної кухні. Тому пропонуємо вам більш європейський рецепт приготування грибів шиітаке - у складі традиційно французького цибульного супу.
Інгредієнти: сушені шиітаке - 50 г; цибуля ріпчаста - 5 шт.; часник - 4 зубчики; вино біле сухе - 1/2 ст.; курячий бульйон - 800 мл; чебрець - 2 гілочки; сіль, перець - за смаком. Приготування Перед тим, як готувати сушені гриби шиітаке, їх необхідно замочити в гарячій воді на 30-40 хвилин, до повного насичення вологою.
Тим часом ріпчасту цибулю нарізаємо кільцями й обсмажуємо на рослинному маслі в будь глибокої товстостінної посудом 15 хвилин до м'якості, потім зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо ще 25-30 хвилин до золотистого кольору.
Тепер повернемося до грибів: їх необхідно віджати від зайвої вологи, нарізати пластинками і додати до золотистої цибулі. Туди ж відправляємо листя чебрецю, нарізаний часник, сіль і перець. Смажимо гриби 2 хвилини, потім зменшуємо вогонь і заливаємо в каструлю вино і бульйон. Варимо суп при легкому кипінні на малому вогні 40-45 хвилин, подаємо з грінками з білого хліба.
Салат з грибами шиітаке
Інгредієнти: Для салату:
гриби шиітаке - 200 г; оливкова олія - 2 ч. ложки; мікс салату - 200 г; зелена цибуля - 4 пера; редис - 100 г; молода морква - 100 г; мигдаль - 50 г; кунжут - 2 ч. ложки. Для заправки:
рисовий оцет - 6 ст. ложок; рисове вино - 1/2 ст.; соєвий соус - 2 ст. ложки; цибуля шалот - 1 шт.; корінь імбиру (тертий) - 1 ч. ложка; лимонний сік - 2 ч. ложки; соус чилі - 2 ч. ложки; оливкова олія - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування У сотейнику 5-7 хвилин кип'ятимо рисове вино, охолодити його і змішати з оцтом, соєвим соусом, дрібно нарізаним шалотом, імбиром, соком лайма, соєвим соусом, олією і чилі. Шиітаке смажимо на сковороді або грилі 6-8 хвилин, попередньо полив оливковою олією.
У салатнику змішати мікс салату, нарізану зелену цибулю і моркву, тонкі пластинки редиски і товчений мигдаль. Заправляємо блюдо з половиною всієї заправки, розкладаємо по тарілках і прикрашаємо смаженими грибами і кунжутом. Салат з шиітаке готовий, його подають порційно, разом із заправкою в соуснику. Приємного апетиту!