Про способи приготування артишоків люди знають більше 5 тисяч років, його вирощували стародавні єгиптяни, греки і римляни. Артишок вважався делікатесом і сильним афродизіаком. Можливо, саме еротична популярність артишоку зробила таким популярним рецепти страв з нього.
Купуючи артишоки, потрібно звернути увагу на їх розмір і свіжість: найсмачніші плоди середнього розміру зеленого кольору з нераскрившимися суцвіттями, без зів'ялих листочків.
У приготуванні артишоків немає особливих складнощів. Головне, про що потрібно пам'ятати - це те, що цей плід не підлягає довготривалому зберіганню так само, як і приготовані з нього страви.
Очищаючи артишоки, відламує спочатку зовнішні і внутрішні листя, видаляємо ворсинки, які залишаються під листочками. Підсумком цієї процедури має стати витяг м'ясистою серцевини, яку найчастіше використовують при приготуванні артишоків. Про те, як приготувати артишоки ми розповімо докладніше.
Класичний рецепт приготування артишоків
Інгредієнти: артишок - 2 шт.; вершкове масло - 2 ст. ложки; часник - 2 зубчики; сіль і перець. Приготування Моєму артишоки, очищаємо від жорстких листя, тонкі шматочки масла і часнику вкладаємо між листочками артишоку. Готуємо артишоки на пару хвилин 20 злегка охолоджуємо і подаємо до столу.
Тонкість смаку цій страві додасть кисло-солодкий , або бальзамічний соус .
Салат з артишоків з яблуками
Цей рецепт приготування артишоків відрізняє досить цікаве по відтінкам змішання смаків сиру, артишоків і яблук.
Інгредієнти: артишок - 4 шт.; яблука - 1 шт.; «Пармезан» - 100 г; цибуля зелена - 1 пучок; лимон - 2 шт.; олія оливкова - 4 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Змішуємо в мисці лимонний сік з половини одного лимона з водою, поміщаємо в неї очищені молоді артишоки. З іншого видавлюємо сік лимона, додаємо оливкову олію і чорний перець. Ріжемо пармезан і очищене яблуко тонкими скибочками, рясно збризкуємо лимонним соком. Кладемо в салатник яблука і артишоки, поливаємо заправкою, солимо і перемішуємо. Зверху кладемо сир, нарізаємо зелену цибулю, посипаємо їм салат. Приготування салату віднімає зовсім небагато часу, але результат анітрохи вас не розчарує.
Як приготувати артишоки в мікрохвильовці?
Інгредієнти: артишоки - 4 шт.; оливкова олія - 4 ст. ложки; сік 1/2 лимона; розмарин; чебрець; сіль. Приготування Очищаємо артишоки, розрізаємо навпіл і солимо. Збризкуємо лимонним соком, оливковою олією і посипаємо спеціями. Викладаємо в жароміцний посуд, призначену для використання в мікрохвильовій печі, і ставимо в мікрохвильову піч на 10 хвилин (потужність 700 W).
Тушковані артишоки
Це чудовий гарнір до м'яса і риби.
Інгредієнти: артишоки - 4 шт.; овочевий бульйон - 2 ст.; оливкова олія - за смаком; часник - 3 зубчики; біле вино - 1/2 ст.; свіжа петрушка - за смаком; сіль, перець. Приготування Готуємо артишоки, як у попередніх рецептах, наливаємо в сковороду оливкове масло, обсмажуємо нарізані артишоки і часник приблизно 5 хвилин. Виливаємо вино, випариваем. Після того як вино випарилось, додаємо дрібно нашатковану зелень, і вливаємо бульйон, наполовину закривши артишоки, накриваємо і тушкуємо 10 хвилин. Відкривши кришку, тушкуємо ще трохи, уваривая бульйон, солимо, перчимо, подаємо до столу.
Мариновані артишоки - рецепт
Дуже апетитна закуска з маринованих артишоків.
Інгредієнти: очищені артишоки - 10 шт.; вода - 1 л; столовий оцет - 500 мл; сіль - 2 ч. ложки; цукор - 100 г; спеції і приправи (лаврові листочки, гвоздика, чилі, часник), оливкова олія. Приготування Очищаємо артишок від старих листків, обрізаємо ніжку. У глибоку каструлю наливаємо воду, видавлюємо лимонний сік. Артишоки ріжемо навпіл і опускаємо в воду, залишаємо на деякий час у воді, щоб не потемніли. Потім наливаємо в каструлю воду, додаємо оцет, коли закипить солимо й додаємо спеції і приправи за смаком. Додаємо в отриманий маринад артишоки, даємо трохи проваритися, приблизно 5 хвилин на маленькому вогні. Відкидаємо їх на друшляк, даємо рідини стекти. Після цього укладаємо артишоки в стерилізовані банки, заливаємо прожареним оливковою олією і щільно закриваємо кришками.