Багатьох прихильників здорового харчування, а також вегетаріанців цікавить, як приготувати овочеву лазанью, що і зрозуміло, оскільки лазанья - це смачно і поживно, крім того, блюдо це непогано виглядає на столі.
Процес приготування овочевий лазаньї принципово трохи відрізняється від процесу приготування лазаньї з м'ясним фаршем. Використовуємо пластини з простого бездріжджового тіста на яйцях, або листкового, а для начинки годяться будь-які овочі, горіхи, зелень, сир, сир. Ще для приготування лазаньї потрібен соус, наприклад, вершковий .
Рецепт лігурійській овочевий лазаньї
Інгредієнти: готові пластини для лазаньї - близько 500 м; горіхи пінії або кедрові горіхи - 3-4 ст. ложки; сир «Маскарпоне» - близько 250 г; сир рікотта - близько 250 г; базилік - 2 великих пучка (використовуємо тільки листя); масло вершкове натуральне - 30 г; часник - 2 зубчики; сіль поварена; вершки жирністю 23% - близько 100 мл; тертий пармезан - 4 ст. ложки. Приготування Відкладемо четверту частину листя базиліка для оформлення.
Приготуємо грубу пасту з горіхів, часнику і невеликої кількості солі, для чого використовуємо традиційну ступку з товкачиком. Додаємо потроху листя базиліка і розтираємо, змішуючи з часниково-горіховим пюре. Вміст ступки потрібно довести до стану однорідної маси. Напевно, можна приготувати цю масу з використанням більш сучасних засобів, однак в даному випадку, чим примітивніше - тим щиріші, ну і ближче до початкової версії.
Перекладемо приготовану масу в миску, додати 2 ст. ложки «Маскарпоне», перемішаємо і злегка взобьем виделкою. Додамо решту сиру і доведемо до однорідності. Тепер збиваємо вершки міксером, потроху додаючи рікотту. Трохи додаємо сіль. Листи для лазаньї відваримо в підсоленій воді протягом 5 хвилин, і викладемо трохи підсушитися.
Змастимо розтопленим маслом форму для лазаньї і викладемо пластини тіста впритул одна до іншої. Зверху викладемо нетонкий шар часниково-горіхово-базиликовой маси. Зверху викладаємо шар з пластин тесту, а далі - шар суміші вершково-сирної суміші. Повторюємо шари. В ідеалі верхній шар повинен бути з базиликовой суміші.
Посиплемо лазанью тертим пармезаном і поставимо в духовку, розігріту до 180-200 градусів. Час запікання приблизно близько 10-15 хвилин. Потрібно, щоб утворилася суцільна сирна скоринка.
Готову лазанью остудимо протягом 5 хвилин, і разрежем на порції гострим ножем, розкладемо по тарілках і оформимо листям базиліка. До такої лазіння, звичайно ж, краще подавати чудові світлі лігурійські вина або граппу.
Овочева лазанья з баклажанами і грибами
Інгредієнти: тісто для лазаньї - 250 г; масло рослинне для обсмажування; гриби (білі, печериці, гливи) 300 г; вершки молочні натуральні - 100 мл; тертий сир твердий - 80 г; баклажани - 1 шт. середнього розміру; цибуля ріпчаста - 1 шт.; часник - 2-4 зубчики; паста сирна (або протертий сир) - 250 г; сіль, перець чорний мелений та інші сухі спеції; зелень різна. Приготування Закип'ятимо воду, трохи підсолимо, додамо трохи рослинного масла і відваримо пласти тіста протягом 3-х хвилин. Перекладемо листи на чисту дошку. Гриби промиємо і нашинкуем дрібно. Баклажани наріжемо дрібними кубиками і, вимочивши у холодній воді протягом 15 хвилин, відкинемо на друшляк.
Спассеруем в сковороді на олії дрібно нарізану цибулю. Додамо гриби, обсмажимо до готовності, помішуючи.
Трохи присолим. Додамо продавлений часник і спеції. Окремо обсмажимо баклажани.
Вогнетривку прямокутну форму з високими бортами змастимо жиром або маслом. Викладемо шарами: листи лазаньї, а зверху цибульно-грибну пасеровку. Зверху шар тіста, на нього - шар баклажанів, змішаних з сирною пастою, і знову шар тіста. Поллємо вершками.
Запікаємо в розігрітій духовій шафі при середній температурі протягом 20-25 хвилин. Готову лазанью посипаємо подрібненою зеленню і сиром. Чекаємо, коли сир розплавиться, розрізаємо на порції і подаємо. Щоб вийшла пісна овочева лазанья, в інгредієнтах міняємо молочні продукти (сирну пасту, сир і вершки) на соєві, а гриби виключаємо.