Простий тушкованою капустою вже давно нікого не здивуєш, тому зараз в хід йдуть ароматні добавки в вигляді спецій, овочів і пряного фаршу. Крім безперечно приємного смаку, тушкована капуста фаршем має низьку калорійність, а від того все частіше застосовується для різноманітності дієтичного столу.
Рецепт тушкованої капусти з фаршем
Почнемо з цілком класичного рецепту тушкованої з фаршем капусти.
Інгредієнти: яловичий фарш - 200 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; капуста - 1/2 головки; булгур - 2 ст. ложки; оливкова олія - 3 ст. ложки; кмин - 1 ч. ложка; томатна паста - 1 ст. ложка; чорний перець - 1 ч. ложка; сушений чилі - 1 ч. ложка; вода - 3/4 ст.; оцет - 3/4 ст. Приготування Капусту миємо й нарізаємо довільно, відправляємо в глибоку товстостінну каструлю і заливаємо водою. Додаємо до капусти оцет і тримаємо нарізані листя в цьому розчині, поки не закінчимо приготування інших інгредієнтів, після чого розчин зливаємо.
Подрібнюємо цибулю і моркву і обсмажуємо на оливковій олії, додаємо сіль, перець і томатну пасту. В овочеву суміш закладаємо фарш і обсмажуємо його до повного випаровування вологи. Тепер настала черга капусти, її ми додаємо разом з парою столових ложок булгуру, він додасть страві густоту і ситність. Якщо булгур знайти не вдалося, в якості альтернативи можна додати пшоно. Тепер можна засипати залишилися спеції, обсмажити страву ще 5-7 хвилин, залити водою і залишити тушкуватися півгодини.
Тушкована капуста з м'ясним фаршем по цьому рецепту має цілком звичний смак з «родзинкою» у вигляді прянощі і кислоти. Подавати таку страву можна з ложкою сметани і рубаною петрушкою.
Тушкована капуста з картоплею і фаршем
Ситне блюдо з картоплі з фаршем нагадує повноцінне овочеве рагу.
Інгредієнти: вода - 4 ст.; картопля - 3 шт.; цибуля - 1 шт.; капуста - 1 головка; сіль - 1 ч. ложка; перець - 1/2 ч. ложки; кмин - 1/8 ч. ложки; яловичий фарш - 300 г; борошно - 3 ст. ложки; масло - 2 ст. ложки. Приготування Картоплю і цибулю нарізаємо великими кубиками і заливаємо водою, ставимо на вогонь до закипання. Поки вода закипає, займемося капустою: нарізаємо листя і відправляємо до картоплі і цибулі, разом з сіллю, перцем і кмином. Останнім до овочів відправляється фарш. Овочі тримаємо на вогні до готовності.
У сковороді розтоплюємо масло й обсмажуємо на ньому борошно до золотистого кольору. Додаємо борошняну масу до овочів і м'яса, перемішуємо і тримаємо на вогні до загусання.
Готову страву можна подавати окремо, так як воно не вимагає гарніру, або будь-яких інших додатків.
Свіжа кольорова капуста тушкована з курячим фаршем
Крім простої білокачанної капусти, тушкувати можна і кольорову, або навіть брюссельську капусту головне - правильно підібрати спеції і фарш.
Інгредієнти: кольорова капуста - 1 головка; курячий фарщ - 400 г; картопля - 1 шт.; цибуля - 2 шт.; томати у власному соку - 1 банка; суха суміш каррі - 4 ст. ложки; перець чилі - 1 шт.; петрушка - за смаком; свіжий зелений горошок - 200 г; оливкова олія; сіль - 2 ч. ложки. Приготування Цвітну капусту миємо й поділяємо на суцвіття.
У великій товстостінній каструлі нагріваємо оливкову олію, обсмажуємо на ньому поросяти, ягняти цибулю протягом 5 хвилин або до м'якості, після чого додаємо кубики очищеного картоплі та порошок каррі. Гарненько все перемішуємо.
Додаємо до цибулі і картоплі курячий фарш і обсмажуємо його до тих пір, поки він не схопиться, після чого вливаємо банку томатів у власному соку (нарізаних), засипаємо горошок (можна взяти морозиво), суцвіття цвітної капусти і приправляємо сіллю і нарізаним чилі.
Тушкована кольорова капуста з фаршем буде готова, як тільки суцвіття стануть м'якими. Страва подається на відварному рисі і прикрашається нарізаною петрушкою.