Тушкована капуста з картоплею - це страва, низька калорійність якого зробила його одним з найпопулярніших дієтичних страв. При тому, що просте і недороге страва дуже зручно в приготуванні, його також можна доповнювати різноманітними добавками у вигляді інших овочів, спецій і м'яса.
Тушкована капуста з картоплею і фаршем
Інгредієнти: фарш (свинина-яловичина або курка) - 500 г; капуста - 1 головка; помідори - 2 шт.; морква - 1 шт.; картопля - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; сіль, перець - за смаком; лавровий лист - 2 шт. Приготування Рецепт до болю знайомий кожній господині. Капусту шаткуємо й обминаємо з сіллю. Фарш також рясно приправляємо і обсмажуємо на сковороді до напівготовності.
Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо і припускаємо разом з тертою морквою. До пассеровке додаємо нарізану дрібними кубиками картоплю, нашатковану білокачанну капусту, перемішуємо і заправляємо або томатною пастою, або парою пюрированних томатів. Наливаємо в сковороду з капустою воду або бульйон, так, щоб покрити овочі. Тушкуємо капусту, з додаванням лаврового листа, до випаровування вологи, після додаємо обсмажений фарш і доводимо суміш до готовності на малому вогні.
Готову страву можна подавати самостійно, або використовувати як начинку для випічки.
Тушкована кольорова капуста з картоплею
Давайте розберемося, як тушкувати капусту . Ситне і дуже доступне блюдо, яке виступить приголомшливим доповненням до основного м'ясного.
Інгредієнти: кольорова капуста - 1 кг; картопля - 3 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; сметана - 120 г; зелень (кріп, петрушка) - за смаком; сіль, перець - за смаком. Приготування Цвітну капусту миємо й розбираємо на суцвіття, відварюємо в підсоленій воді. Окремо варимо картоплю до напівготовності.
Ріпчасту цибулю нарізаємо і обсмажуємо на вершковому маслі, додаємо суцвіття капусти, картопля, перемішуємо і заливаємо сметаною. Додаємо в сковороду води, так, щоб покрити овочі, солимо і перчимо. Тушкуємо капусту до повного випаровування вологи і загустіння соусу. Якщо соус залишається водянистим, навіть коли овочі вже приготовані, то до нього можна додати столову ложку просіяного борошна.
Перед подачею посипаємо блюдо нарізаною зеленню.
Тушкована квашена капуста з картоплею
У грибну пору гріх не скористатися зібраними запасами, і не приготувати ароматну тушковану капусту з картоплею. Ситна страва має свою «родзинку», завдяки кислинки, яку надає капуста.
Інгредієнти: квашена капуста - 500 г; лісові гриби - 200 г; морква - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; томатна паста - 2 ст. ложки; картопля - 2 шт.; рослинна олія; сіль, перець - за смаком. Приготування Лісові гриби обварюють 5-7 хвилин, потім охолоджуємо і смажимо на олії до готовності.
Картоплю нарізаємо кубиками і замочуємо на 1-2 години, щоб видалити надлишки крохмалю, після чого варимо картоплю до напівготовності.
Нарізану цибулю і терту моркву пасеруємо до золотистого кольору на рослинній олії,
потім додаємо гриби і картоплю.
Квашену капусту віджимаємо від залишків розсолу і відправляємо до овочів. Заправляємо блюдо томатною пастою, солимо, перчимо і тушкуємо з невеликою кількістю води до м'якості капусти.
Для приготування такої страви можна використовувати і свіжу капусту, але у такому разі час приготування страви збільшиться і картоплю необхідно буде додавати вже тоді, коли капуста встигла істотно розм'якнути. В рецепті зі свіжою капустою томатну пасту краще замінити соком, або консервованими помідорами у власному соку.