Сьогодні ми з вами готуємо тушковану капусту з м'ясом. Блюдо це смачне, корисне, і готувати його можна круглий рік. До того ж можна гасити, як свіжу, так і квашену капусту, а деякі люблять тушковану цвітну капусту .
Свіжа тушкована капуста з м'ясом
Інгредієнти: білокачанна капуста - 600 г; цибуля (великий) - 1 шт.; томатне пюре - 200 г; м'ясо (свинина)- 400 г; рослинна олія - 50 мл; сіль, перець - за смаком. Приготування Приготування тушкованої капусти з м'ясом починаємо з того, що свинину нарізаємо кубиками. На рослинному маслі обсмажуємо нарізану півкільцями цибулю, коли він злегка підрум'яниться, додаємо м'ясо і смажимо до напівготовності. Шаткуємо капусту і викладаємо її в сковороду до м'яса. Додаємо за смаком сіль і тушкуємо на невеликому вогні під кришкою хвилин 20. Додаємо томатне пюре, чорний мелений перець по смаку, перемішуємо і тушкуємо ще хвилин 5. Смачна тушкована капуста з м'ясом готова.
Квашена капуста тушкована з м'ясом
Інгредієнти: капуста квашена - 800 г; свинина - 300 г; цибуля - 100 г; рослинна олія - 40 г; цукор, сіль, чорний мелений перець - за смаком. Приготування З квашеної капусти віджимаємо зайву рідину. Вимите м'ясо нарізаємо шматочками. У глибокій сковороді розігріваємо олію, обсмажуємо в ньому цибулю і м'ясо до утворення рум'яної скоринки. Сіль і перець додаємо за смаком. Додаємо в сковороду капусту і, помішуючи тушкуємо близько 15 хвилин. Після цього додаємо цукор за смаком. Тепер накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо близько 1 години, періодично помішуючи. Кисла капуста, тушкована з м'ясом готова, можна подавати до столу. Як гарнір підійде картопляне пюре.
Тушкована кольорова капуста з м'ясом
Інгредієнти: капуста цвітна - 05 кг; м'ясо - 05 кг; цибуля - 1 шт.; сметана - 200 г; рослинна олія для смаження; сіль, спеції - за смаком. Приготування М'ясо нарізаємо невеликими шматочками, капусту ділимо на суцвіття, якщо вони занадто великі, можна ще їх розрізати на кілька частин. Вливаємо в сковороду олію, викладаємо в нього м'ясо і тушкуємо до напівготовності, потім додаємо нарізану цибулю, злегка обсмажуємо і викладаємо цвітну капусту. Все добре перемішуємо, додаємо сметану, близько 30 мл води і тушкуємо під закритою кришкою 10-15 хвилин. В кінці додаємо сіль і спеції за смаком і ще раз перемішуємо.
Тушкована капуста з курячим м'ясом
Інгредієнти: куряче філе - 500 г; цибуля - 2 шт.; морква (велика) - 1 шт.; капуста квашена - 300 г; капуста свіжа - 500 г; томатна паста - 3 ст. ложки; рослинна олія без запаху - 80 мл; лавровий лист, перець, сіль - за смаком. Приготування У велику глибоку сковороду або сотейник вливаємо олію, даємо йому добре нагрітися, потім викладаємо подрібнену цибулю, обсмажуємо близько 3 хвилин, потім додаємо терту моркву, смажимо ще 5 хвилин. Тепер викладаємо куряче філе, нарізане шматочками. Обсмажуємо все разом ще хвилин 5-7.
Після цього викладаємо квашену капусту, все добре перемішуємо, зменшуємо вогонь і тушкуємо хвилин 15. Тепер додаємо нашатковану свіжу капусту, солимо за смаком і тушкуємо під закритою кришкою близько 40 хвилин. Вливаємо томатну пасту, розведену з 50 мл води, лавровий лист, перець і готуємо ще хвилин 15-20. Після чого тушкована капуста з курячим м'ясом готова до вживання.
Як бачите, приготувати тушковану капусту з м'ясом не становить особливої праці. Все абсолютно просто і доступно. Але радимо звернути увагу на такий момент: якщо свіжа капуста гірчить, то її слід попередньо відварити 2-3 хвилини. Завдяки цьому, по-перше, піде гіркоту, а по-друге, капуста не буде так сильно давати усадку.