Просте, ситне, поживне і смачне блюдо для буднів - тушкована капуста з ковбасою, готувати яке надзвичайно просто. Подібні рецепти відомі у кулінарні традиції багатьох країн і особливо популярні у німецькомовних народів і у слов'ян. Красу і простоту цього рецепта оцінять зайняті люди.
Рецепт тушкованою квашеною капусти з копченої або вареною ковбасою
Інгредієнти: капуста білокачанна або савойська - 05-08 кг; ковбаса (наприклад, «Краківська» або будь-яка шинка) - 300-500 г; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; часник - 2-4 зубчики; сало для шкварок або смалець свинячий; зелень свіжа різна (петрушка, кріп, кінза та ін); томат-паста - 2 ст. ложки (за бажанням); сухі спеції (перець горошком, кмин, лавровий лист, гвоздичка). Приготування Цибулю, очищений і нашатковану чверть кільцями, обсмажуємо на шкварках або смальці в казані або сотейнику. Ковбасу нарізаємо невеликими кубиками або брусочками. Квашену капусту промиваємо водою і відкидаємо на друшляк.
Додаємо в казан ковбасу одночасно з капустою і спеціями. Тушкуємо на малому вогні до готовності, періодично перемішуючи. В кінці процесу можна додати томат-пасту, розведену водою (необов'язково). Приправляємо продавлений через прес часником і подрібненою зеленню.
До капусти, тушкованої з ковбасою, можна подати келих пива та/або чарку пряної горілки.
Тушкована свіжа капуста 2-х видів з копченою ковбасою
Інгредієнти: капуста брюссельська - 300 г; капуста червонокачанна - 300 г; ковбаса - 300-500 г; цибуля ріпчаста білий - 1шт.; цибуля ріпчаста червоний - 1шт.; смалець свинячий або шкварки (або рослинне масло); часник - 2-4 зубчики; солодкий перець червоний - 2 шт.; перець червоний гострий; зелень різна; трохи білого або рожевого вина; сухі спеції (кмин, перець горошком, гвоздичка, лаврове листя, насіння коріандру, фенхель). Приготування Нарізати чверть кільцями червону цибулину пасеруємо в сковороді. Додаємо червонокачанну капусту і тушкуємо з додаванням вина і спецій.
Білу цибулину, нарізану таким же чином, пасеруємо в глибокій сковороді. Додаємо брюссельську капусту (цілими кочанчиками), ковбасу, нарізану брусочками і солодкий перець соломкою. Тушкуємо до м'якості капусти і перцю. Розкладаємо по тарілках, поруч викладаємо тушковану червону капусту. Приправляємо гострим перцем і часником. Оформляємо зеленню. Сіль не потрібна - в ковбасі її більш ніж достатньо. Можна подати світле столове вино або темне пиво.
Рецепт тушкованої капусти з ковбасою в східному стилі
Інгредієнти: ковбаса, шинка - 300-500 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; капуста кольрабі - 200 г; капуста пак-чой - 200-300 р; олія кунжутна - 4-5 ст. ложок; шаосінське рисове вино; часник - 4 зубчики або пучок черемші; соєвий соус; цукор - 1 ст. ложка; імбир свіжий; перець гострий червоний; зелень (петрушка, кінза, кріп, естрагон, лимонне сорго). Приготування Готуємо на сильному вогні. Очищений цибулю нарізаємо чверть кільцями й обсмажуємо в воке або глибокій сковороді на кунжутній олії. Кольрабі очистити і
нарізаємо короткою соломкою і додаємо до цибулі разом з ковбасою, нарізаним брусочками. Тушкуємо зі спеціями, енергійно помішуючи лопаткою, до готовності (хвилин 20). Листя пак-чой подрібнюємо і запарюємо в окропі на 5-8 хвилин, потім воду зливаємо і кладемо в вок. Приправляємо цукром і додаємо 30 мл рисового вина. Тушкуємо ще хвилин 2-х.
Готуємо соус: корінь імбиру натираємо на дрібній тертці, часник продавлюємо, додаємо подрібнений гострий перець і соєвий соус. Через 10 хвилин проціджують через ситечко. Вливаємо в вок і перемішуємо. Розкладаємо по тарілками і посипаємо подрібненою зеленню. Прикрашаємо гілочками зелені. Можна подати відварний рис або рисову локшину.