Капуста чудово поєднується за смаком з багатьма продуктами, в тому числі, і деякими злаками, наприклад, з рисом. Приготувати капусту тушковану з рисом, нескладно, це блюдо чудово підійде для меню буднього дня. Також його особливо оцінять вегетаріанці будь-якого штибу.
Рецепт тушкованої капусти з рисом
Інгредієнти: капуста білокачанна - 1 невеликий качан; рис - 5-8 ст. ложок; цибуля ріпчаста - 2 шт.; морква - 1 шт.; томат-паста - 2 ст. ложки; лавровий лист, перець горошком, гвоздичка - за смаком; сіль; зелень різна (петрушка, кріп, базилік, естрагон); часник - 2-3 зубчики; рослинне масло - 5 столових ложок (невегетарианци можуть приготувати на свинячому смальці - теж виходить смачно і ситно). Приготування Очищені цибулю і моркву нашинкуем і злегка спассеруем на рослинному маслі в казані. Додамо трохи води, лавровий лист і сухі спеції для поліпшення аромату і смаку. Протушкуйте до напівготовності капусти під кришкою. Періодично помішуємо лопаткою або ложкою.
Додамо в казан промитий рис (краще навіть залити рис окропом і злити воду через 5-8 хвилин). Всі перемішаємо і трохи присолим. Протушкуйте до готовності рису. У казані має бути трохи рідини (якщо що, додамо). Тепер можна закладати томат-пасту. Будемо готувати протягом 3-5 хвилин. Готову тушковану капусту з рисом розкладемо по тарілках і перед подачею приправимо подрібненою зеленню і часником. Подавати краще в теплому вигляді.
В іншому варіанті приготування можна стушкувати цибулю, моркву і капусту в казані, а окремо зварений рис додати в кінці процесу разом з томат-пастою, після чого протушкувати протягом хвилин 3-х.
Калорійність тушкованої капусти з рисом у варіанті приготування з використанням рослинної олії дуже невисока. А між тим рис - легко засвоюваний продукт, капуста містить масу корисних речовин і клітковини, томат додасть антиоксидантів. Так що готуйте із задоволенням і їжте на здоров'я.
Тушкована квашена капуста з рисом готується так само, як і свіжа, тільки її спочатку слід промити і хвилин на п'ять відкинути на друшляк.
Для того щоб зробити це блюдо більш цікавим, можна використовувати різні види капусти окремо або у комбінаціях. У цих варіантах слід врахувати, що пекінська і савойська капусти тушкуються швидше, броколі та червона - повільніше, а кольрабі набагато повільніше білокачанної. Так що послідовність закладки і час термічної обробки слід коригувати окремо, що, втім, досить нескладно.