Мабуть, немає більш корисного овоча, ніж капуста, у всіх її видах і проявах. Пареная, варена, тушкована. Пекінська, савойська, брокколі , білокачанна, цвітна і кольрабі - від одного цього перерахування вже можна схуднути. А ще тушкована капуста - відмінний гарнір до жирного м'яса, замість настільки милої серцю картопельки. Такий тандем анітрохи не зашкодить вашій талії.
Рецепт тушкованої капусти з помідорами і перцем
Інгредієнти: капуста - 1 шт.; помідори - 4 шт.; цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; перець болгарський - 2 шт.; олія - для смаження; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Капусту тонко шаткуємо, щільно укладаємо в каструлю, заливаємо на 2/3 водою і варимо 20 хвилин, до м'якості. Тим часом підрум'янюємо на сковорідці розкришений кубиками цибулю, додаємо до нього натерту моркву, нашатковану невеликими кубиками перець і нарізані часточками томати (якщо не сезон, можна легко замінити томатною пастою). Тушкуємо кілька хвилин додаємо овочі до капусти. Солимо, перчимо. Тушкуємо під закритою кришкою ще 15 хвилин, до повної готовності.
Капуста, тушкована з свининою і помідорами
Інгредієнти: свинина - 500 г; капуста - 1 кг; томати - 400 г; морква - 2 шт.; цибуля - 2 шт.; лимон - 1/2 шт.; бульйон м'ясний - 1 склянка; олія - для смаження; сіль - за смаком; цукор - 1/2 ч. ложки; суміш перців - за смаком. Приготування В гусятниці розігріваємо масло і обережно опускаємо в нього нарізане брусочками м'ясо. Обсмажуємо на максимальному вогні. Як тільки підрум'янитися, виймаємо. Зменшуємо вогонь до середнього, а в гусятницю відправляємо розкришений півкільцями цибулю. Як тільки зазолотиться, до нього в компанію додаємо натерту моркву,
а через пару хвилин - скибочки томатів. Трохи цукру, і чекаємо, коли помідори почнуть віддавати сік. Доливаємо 2/3 склянки бульйону і повертаємо в гусятницю свинину. Солимо. Зверху присипаємо нашаткованої капустою, щільно її утрамбовуємо, заливаємо рештою бульйоном. Не перемішуємо! Накриваємо кришкою і тушкуємо півгодини на маленькому вогні.
Тепер печеню можна відкривати, перемішати. Поперчити, при необхідності досолити. Вичавлюємо сік половини лимона, знову накриваємо кришкою і тушкуємо ще хвилин 40 до готовності. Подаємо тушковану капусту зі свининою до столу зі сметаною, притрусивши свіжою зеленню.