Осінь, і гарбуз поспіла. Плоди цієї чудової баштанної культури містять багато корисних речовин: вітаміни А, с, е, D, РР, вітаміни групи В, а також унікальний вітамін Т, який сприяє схудненню.
Ще м'якоть гарбуза містить корисні сполуки калію і заліза, велику кількість пектину і клітковини. Вживання гарбуза сприяє очищенню організму, профілактиці атеросклерозу, збільшення чоловічої сили. Також гарбуз дуже корисний страждають анемією і швидкою стомлюваністю.
З гарбуза можна приготувати безліч різних цікавих страв.
Гарбуз з телятиною і червоним вином
Інгредієнти: м'якоть гарбуза (краще мускатної) - близько 300 м; нежирне м'ясо (телятина або яловичина) - близько 400 м; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; перець солодкий червоний - 2 шт.; часник - 2-3 зубчики; зелень свіжа різна (петрушка, кінза, базилік та ін); вино червоне або рожеве несульфитированное столове несолодке - 100 мл; масло рослинне для обсмажування; гострий червоний перець; сіль. Приготування М'ясо наріжемо брусочками або короткими нетовстими смужками. Очищений і нарізаний чверть кільцями цибулю обсмажимо в глибокій сковороді на олії на середньому вогні до появи легкого золотистого відтінку. Додамо в сковороду м'ясо і обсмажуємо разом з цибулею, активно помішуючи лопаткою, до зміни кольору. Зменшуємо вогонь і тушкуємо м'ясо під кришкою, при необхідності підливаючи вина, майже до готовності (пробуємо на смак). Коли цей момент настав, додаємо в сковороду гарбуз, нарізану нетовстими брусками і сухі мелені спеції за вашим смаком. Перемішуємо, додаємо сіль і тушкуємо протягом 15 хвилин, а потім додаємо солодкий перець, нарізаний короткою соломкою. Тушкуємо ще хвилин 10. Приправляємо подрібненим часником і червоним гострим перцем.
Перед подачею посипаємо рубаною зеленню. М'ясо з гарбузом можна подати з відвареною рисом і червоним столовим вином.
Паста з гарбузом і м'ясом
Інгредієнти: будь-які недовгі макаронні вироби - на 2-3 порції; м'ясо куряче без кісточок та шкіри або нежирна молода свинина - близько 300 м; цибуля ріпчаста (краще червоний) - 1 шт.; м'якоть гарбуза - близько 300 м; біле столове несульфитированное вино - 60-100 мл; оливки без кісточок зелені - близько 20 шт.; зелень (базилік, коріандр, розмарин, петрушка); лимон; бальзамічний оцет; олія оливкова. Приготування Підготуємо м'ясо: наріжемо його упоперек волокон шматочками, зручними для їжі. Цибуля нашинкуем чверть кільцями. Обсмажимо його в глибокій сковороді на середньому вогні, помішуючи, поки не підрум'яниться. Додамо м'ясо і будемо готувати все до зміни кольору, потім зменшуємо вогонь і вливаємо вино. Тушкуємо протягом 20 хвилин, помішуючи лопаткою, а потім закладаємо в сковороду нарізану товстою соломкою гарбуз і спеції. Готуємо протягом 20 хвилин, при необхідності підливаємо вина.
Окремо відварюємо пасту al dente і відкидаємо на друшляк. Готуємо соус. Змішуємо сік лимона з бальзамічним оцтом, додаємо трохи оливкової олії і продавлений часник. Можна і приправити перцем: і чорним і червоним.
Розкладаємо по тарілках пасту і м'ясо з гарбузом. Нарізаємо кружечками оливки і кладемо збоку. Оформляємо зеленню. Поливаємо соусом. Вино краще вибрати світле столове. Може бути, сухий вермут або мускат.
Гарбузове деруни
Інгредієнти: м'якоть гарбуза - близько 500 м; яйце куряче - 2-3 шт.; борошно пшеничне високосортна - близько склянки або трохи більше; свинячий жир для обсмажування. Приготування Гарбуз натремо на тертці половину на крупній,
половину на дрібній - так текстура вийде більш цікавою.
Змішуємо в мисці тертий гарбуз, яйця і борошно, трохи присолим. Ретельно перемішати (можна міксером на малих швидкостях) і залишаємо хвилин на 10. Тісто не повинно бути занадто густим або занадто рідким.
Розігріваємо в сковороді свинячий жир (для дерунів краще використовувати його, ніж рослинна олія). Ложкою викладаємо масу і формуємо деруни, приминаем лопаткою. Обсмажуємо з обох сторін. Ще трохи тримаємо під кришкою на малому вогні. Подаємо зі сметаною або сметанним гострим соусом .