Баклажани тушковані з овочами, - смачне і корисне блюдо, калорійність якого вельми невисока, що важливо для людей, що піклуються про свою фігуру. Крім того, ця страва чудово вписується в раціон вегетаріанців різного спрямування. Наявність у страві такого чудового інгредієнта як баклажан не тільки додає йому характерний смак, але також забезпечує вміст специфічних речовин, що допомагають кидає палити. Такого роду страви (а по суті, це овочеве рагу ) традиційно готують представники різних народів. Відомі іспанський, італійський та інші національні традиційні варіанти з оригінальними назвами. Якщо добре вникнути в тему, можна знайти варіанти подібної їжі у всіх областях, де ростуть баклажани - від Португалії до Китаю, зрозуміло, зі своїми особливостями приготування.
Баклажани тушковані з овочами, готуємо максимально здоровим способом, зробити це нескладно, використовуємо сотейник або казан і не поспішаємо.
У французів таке блюдо як баклажани тушковані з овочами, називається рататуй (ratatouille, франц.); відбувається воно з Провансу. Рататуй з задоволенням вживали в їжу Федір Шаляпін і Олександр Вертинський.
Рецепт страви Рататуй
Інгредієнти: баклажан - 1-2 шт.; кабачок цукіні - 1-2 шт. невеликого розміру (краще молоді); цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; перець болгарський солодкий - 2 шт.; помідори - 3 шт.; часник - 2-5 зубчиків; червоний перець гострий; ароматні прованські трави; оливкова або рослинне масло; сіль. Приготування Спочатку готуємо баклажани. Наріжемо їх невеликими кубиками і помістимо в ємність з холодною водою хвилин на 20 щоб пішов отруту, а потім промиємо і відкинемо на друшляк. Кабачки також наріжемо кубиками.
У сотейнику спассеруем на маслі на слабкому вогні дрібно нарізану цибулю до легкого прозорості. Додамо баклажани і кабачки. Тушкуємо під кришкою, періодично помішуючи, протягом 20 хвилин. Після закінчення цього часу додаємо солодкий перець, нашатковану короткою соломкою, помідори, нарізані скибочками. Тушкуємо ще хвилин 10. Готовий рататуй приправляємо гострим перцем, зеленню і
часником. Страву можна подавати і холодним.
Не вегетаріанці можуть подати це блюдо разом з м'ясними та рибними стравами, гарнір можна вибрати практично будь-який.
Баклажани тушковані з овочами на сковороді, готуємо виходячи з тих же пропорцій і таким же способом (див. вище). Тушкуємо на слабкому вогні, прикривши кришкою, періодично помішуючи. Бажано, щоб сковорода була глибокою, підійде чавунна, з нержавіючої сталі або з керамічним покриттям.
Рецептура цієї страви несувора, в нього також можна додавати брокколі, морква, молоду стручкову квасолю і оливки.