Завдяки низькій калорійності кабачки можна сміливо назвати дієтичним продуктом і використовувати навіть в самих строгих дієтах. У сирому вигляді вживається цей овоч досить рідко, в основному перед тим, як потрапити на стіл він проходить теплову обробку: варіння, тушкування і запікання, смаження.
Тушкувати кабачки переважно спільно з іншими овочами: цибулею, морквою, картоплею, перцем, томатами. А додавання в тушковані страви з кабачків різних спецій і приправ дозволяє знайти нові смакові межі цього овоча.
Перед процесом гасіння всі овочі нарізаються кубиками і обсмажують до напівготовності, а ще краще до рум'яної скоринки. У цьому випадку, овочі збережуть свою форму та при гасінні не перетворяться на кашу.
Рецепт тушкованих кабачків з овочами
Інгредієнти: кабачки - 1 кг; цибуля - 100 г; морква - 150 г; пучок зеленої цибулі; томатна паста; рослинна олія; пучок зелені кропу. Приготування Кабачки ретельно вимиваємо і ріжемо на кубики. Цибулю ріжемо півкільцями, моркву крупно натираємо. На рослинному маслі обсмажуємо до золотистого кольору цибулю, додаємо моркву і смажимо ще приблизно 5-7 хвилин. До цибулі і моркви кладемо кабачки. Солимо і смажимо 5-10 хвилин. Томатну пасту розвести водою, додаємо зелений лук і заливаємо кабачки. Продовжуємо тушкувати до готовності кабачків.
Тушковані кабачки з овочами і картоплею
Інгредієнти: кабачки цукіні - 500 г; картопля - 500 г; перець болгарський червоний і зелений - по 4 шт.; цибуля - 2 шт.; баклажани - 2 шт.; часник - 6 зубчиків; консервовані очищені помідори - 500 г; суміш улюблених спецій - 2 чайні ложки; овочевий бульйон - 250 мл; стручки перцю чилі - 2 шт.; оливкова олія; сіль. Приготування Розігріваємо гриль в духовці по максимуму. Всі овочі ретельно вимиваємо. Перець розрізаємо на дві частини вздовж і очищаємо від насіння. Баклажани теж ріжемо на дві частини вздовж. Цибулю кладемо цілим. Деко вистилаємо пергаментним папером. Овочі викладаємо розрізами вниз на папір і запікаємо під грилем протягом семи хвилин.
Якщо у вас немає гриля, то овочі можна запекти у верхній частині духовки при температурі 250 градусів протягом 20 хвилин.
Чистимо картоплю, промиваємо та нарізаємо кубиками. Таким же чином обробляємо і цукіні. Часник очищаємо і подрібнюємо.
Запечені під грилем овочі витягаємо з духовки і охолодити. Перець очищаємо від шкірки. Нарізаємо кубиками цибулю, перець і баклажани.Перець чилі ріжемо тонкими кільцями.
У широкій каструлі на оливковій олії обсмажуємо картоплю, цибулю і часник. Смажимо протягом 5 хвилин на середньому вогні до золотистого кольору. Всі овочі викладаємо в сотейник. Тушкуємо, знявши кришку, близько 10 хвилин, при цьому весь час помішуємо.
Додаємо овочевий бульйон і помідори. Все солимо, посипаємо спеціями. Продовжуємо тушкувати до готовності овочів. На стіл подаємо в гарячому вигляді.
Кабачки, тушковані з овочами в сметані
Інгредієнти: кабачок - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; морква - 2 шт.; рис - половина склянки; сметана - 1 склянка; рослинна олія; сіль, перець. Приготування Кабачок очищаємо і нарізаємо кубиками. Дрібно ріжемо цибулю і моркву. Рис промиваємо в семи водах і залишаємо набрякнути. Підсмажуємо кабачки на рослинному маслі, потім перекладаємо їх у каструлю з товстим дном. Окремо від кабачків обсмажуємо цибулю і моркву. Коли цибулю з морквою зарум'яняться, вливаємо сметану і тушкуємо 3 хвилини. Переливаємо суміш до кабачків.
Висипаємо рис і розрівнюємо по поверхні овочів, солимо і заливаємо водою або бульйоном. Рідину потрібно заливати на 2 см вище рису. Закриваємо каструлю кришкою і продовжуємо тушкувати на слабкому вогні до тих пір, поки не приготується рис. Овочі, тушковані в сметані готові, можна подавати на стіл.