Капуста - продукт вельми і вельми корисний. Причому, це твердження застосовне для будь капусти - і білоголової, і морський, і брокколі.
Рецепт грецького страви з білокачанної капусти «Лаханорізо»
Є безліч рецептів страв зі свіжої білокачанної капусти. Найчастіше її використовують разом з іншими овочами в салатах. Але не менш смачна капуста і після термічної обробки. Цікавий рецепт чекає вас нижче.
Інгредієнти: білокачанна капуста - 800 г; морква - 300 г; цибуля - 150 г; круглий рис - 100 г; томатний сік - 100 мл; оливкова олія - 100 мл; зелень петрушки - 50 г; зелена цибуля - 50 р; сіль, коріандр, перець чилі, чорний перець горошком - за смаком. Приготування Капусту шаткуємо, цибулю ріжемо кубиками, а моркву кружальцями або полукружками. На оливковій олії обсмажуємо цибулю до прозорості, потім викладаємо моркву, обсмажуємо хвилини 3 і додаємо подрібнений зелений лук. Хвилини через 2 викладаємо підготовлену капусту і смажимо на великому вогні, помішуючи, хвилин 15. Після цього вливаємо томатний сік і спеції за смаком, добре все перемішуємо і зменшуємо вогонь до мінімального. Викладаємо попередньо промитий рис, 200 мл води, накриваємо кришкою і тушкуємо, поки рис не стане м'яким. Готову страву посипаємо подрібненою зеленню петрушки.
Давайте тепер розглянемо рецепти страв з морської капусти.
Салат з морської капусти Інгредієнти: відварена морська капуста - 1 кг; цибуля ріпчаста - 1 шт.; соєвий соус - 1 ст. ложка; часник - 5 зубчиків; рослинна олія - 4 ст. ложки; чорний мелений перець - 05 ч. ложки; червоний мелений перець - 2 ч. ложки; оцет - 2 ч. ложки. Приготування Добре промиваємо морську капусту, часник і цибулю дрібно нарізаємо і додаємо в капусту. На сковороді добре розігріваємо рослинне масло, вливаємо його в салат, туди ж за смаком додаємо спеції і оцет. Гарненько все перемішуємо. Тепер салат готовий до вживання.
Закуска з морською капустою і сиром Інгредієнти: масло вершкове розм'якшене - 150 г; сир - 150 г; відварна морська капуста - 50 г; сіль - за смаком. Приготування Варену морську капусту перетворюємо на пюре за допомогою м'ясорубки або блендера. Сир протираємо через сито. З'єднуємо обидва інгредієнта, додаємо м'яке вершкове масло, сіль за смаком і перемішуємо. Цю закуску можна використовувати і як самостійне блюдо, а можна приготувати з неї бутерброди.
А зараз ми поговоримо про страви з квашеної капусти. Рецепти дивіться нижче.
Суп з квашеної капусти Інгредієнти: капуста квашена - 200 г; грудинка копчена - 100 г; ковбаса копчена - 100 г; сало - 20 г; цибуля - 1 шт.; сметана - 50 г; вода - 1 л; сіль, часник, паприка, кріп - за смаком. Приготування Цибулю дрібно кришимо, грудинку нарізаємо шматочками. З квашеної капусти віджимаємо сік, кладемо її в каструлю, додаємо цибулю і перуки, вливаємо воду. Після закипання варимо на невеликому вогні близько 15 хвилин. Тим часом нарізаємо ковбасу, обсмажуємо її на салі і додаємо в суп. Перед подачею до столу додаємо подрібнений часник, зелень кропу і сметану.
Бігос Інгредієнти: капуста квашена - 700 г; цибуля - 1 шт.; м'ясо - 400 г; ковбаса домашня - 200 г; бекон - 100 г; сало - 100 г; гриби сушені - 30 г; чорнослив - 80 г; капустяний розсіл - 70 мл; мед - за смаком. Приготування У сковороді розтоплюємо сало, потім викладаємо до нього нарізане м'ясо, коли воно злегка підрум'яниться, додаємо шматочки бекону, а після цього кладемо нарізану півкільцями цибулю. Хвилин через 5 додаємо ковбасу, обсмажуємо ще хвилини 3 і додаємо капусту. Вливаємо розсіл і тушкуємо під закритою кришкою 30 хвилин. Тепер викладаємо подрібнені чорнослив і сушені гриби. Тушкуємо до того моменту, як гриби стануть м'якими. І в завершенні приготування бігосу додаємо за смаком мед, якщо потрібно, то ще й підсолюємо.
Рецепт страви з капусти броколі
Інгредієнти: брокколі - 600 г; яйця - 5 шт.; твердий сир - 120 г; сметана - 270 г; вершкове масло. Приготування У киплячій підсоленій воді відварюємо суцвіття брокколі протягом 7 хвилин. Потім викладаємо їх на змащену маслом сковороду. Яйця збиваємо, додаємо сметану і знову збиваємо, солимо за смаком. Заливаємо отриманою сумішшю брокколі. Відправляємо омлет хвилин на 10 в духовку, а потім виймаємо і посипаємо тертим сиром. Запікаємо ще хвилин 10.