Вернуться назад Распечатать

Кольорова капуста, запечена з сиром

Кольорова капуста, запечена з сиром
Цвітна капуста улюблена багатьма не тільки за свій приємний, нейтральний смак, але і за свою універсальність. Суцвіття капусти можна додавати практично в будь-які страви і навіть використовувати в приготуванні основи для піци, але одним з найбільш смачних і цікавих рецептів є рецепт цвітної капусти з сиром.

Запечена кольорова капуста під сиром


Інгредієнти:

  • цвітна капуста - 450 г;

  • вершкове масло - 55 г;

  • борошно - 55 г;

  • суха гірчиця - 1 ч. ложка;

  • сіль - щіпка;

  • молоко - 450 мл;

  • сир «Чеддер» - 55 г;

  • чорний перець - за смаком.


  • Приготування
    З цвітної капусти знімає зелене листя, і розрізаємо її навпіл. Кожну половинку тримаємо над паром близько 10 хвилин, так, щоб капуста пом'якшилася.
    У сотейнику розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо на ньому борошно до золотистого кольору. Додаємо в борошняну суміш сіль, гірчичний порошок і трохи перцю, обсмажуємо ще 1-2 хвилини. Зменшуємо вогонь і вливаємо в каструльку молоко, паралельно перемішуючи борошняну суміш. Варимо соус на малому вогні, не перестаючи перемішувати до тих пір, поки він не загусне. Тепер у соус можна засипати тертий «Чеддер» і прибирати його з вогню.
    З капустяного качана вирізаємо товстий центральний стебло і виділяємо великі суцвіття. Розкладаємо суцвіття з вогнетривкої формі в один сой і покриваємо сирним соусом . Зверху посипаємо блюдо тертим сиром. Приготування кольорової капусти з сиром займе близько 30 хвилин при 200 градусах.

    Гратен з цвітної капусти з сиром


    Інгредієнти:

  • суцвіття капусти - 12 кг;

  • оливкова олія - 1 ст. ложка;

  • вершкове масло - 2 ст. ложки;

  • борошно - 2 ст. ложки;

  • сіль - 1 ч. ложка;

  • перець - 1/4 ч. ложки;

  • вершки - 1/4 ст.;

  • молоко - 1 ст.;

  • сир «Чеддер» - 50 р;

  • сир «Пармезан» - 3/4 ст.;

  • петрушка - 1 пучок;

  • сир «Брі» - 100 г;

  • мускатний горіх - щіпка;

  • хлібна паніровка - 3 ст. ложки.


  • Приготування
    Для початку суцвіття капусти необхідно відокремити від товстого стебла в центрі, після чого відокремлені частини слід обсмажити у фритюрі, або на сковороді приправивши сіллю і перцем.
    Як сирного соусу у нас виступить деяка модифікація попереднього рецепта. Для соусу ми обсмажуємо борошно на вершковому маслі, заливаємо її сумішшю вершків і молока, приправляємо сіллю, перцем, мускатним горіхом додаємо велику кількість різних сортів сиру. Якщо соус вийде занадто густим - розбавити його молоком або бульйоном. Готовий соус присмачую подрібненою петрушкою.
    Тепер обсмажені суцвіття розміщуємо у вогнетривкому посуді, заливаємо густим сирним соусом, посипаємо залишками сиру і ставимо випікатися 15-20 хвилин при 200 градусах, або до тих пір, поки не з'явиться рум'яна кірочка.

    Смажена цвітна капуста з сиром


    Від рецептів з запіканням переходимо до смаження, і тут, хотілося б звернути увагу на дещо нетрадиційний рецепт оладок з цвітної капусти з сиром. Цікаво, чи не так?
    Інгредієнти:

  • кольорова капуста - 1 головка;

  • яйця - 2 шт.;

  • тертий твердий сир - 1/2 ст.;

  • панірувальні сухарі - 1/2 ст.;

  • сіль, перець - за смаком;

  • рослинне масло.


  • Приготування
    Кольорова капуста, запечена з сиром
    Цвітну капусту миємо, відокремлюємо від листя і розбираємо на суцвіття. Варимо суцвіття в підсоленій воді близько 10 хвилин. М'яку цвітну капусту розминаємо за допомогою товкачика, або подрібнюємо блендером, поки та ще тепла. Додаємо тертий твердий сир, панірувальні сухарі два великих курячих яйця і сіль з перцем за смаком.
    Нагріваємо Сковороду і змащуємо олією. Формуємо з суміші невеликі оладки і обсмажуємо до золотистого кольору, близько 3 хвилин з кожного боку.
    Подаємо оладки, прикрасивши їх овочами і зеленню, зі сметаною, кетчупом, або будь-яким улюбленим соусом.