Цвітна капуста улюблена багатьма не тільки за свій приємний, нейтральний смак, але і за свою універсальність. Суцвіття капусти можна додавати практично в будь-які страви і навіть використовувати в приготуванні основи для піци, але одним з найбільш смачних і цікавих рецептів є рецепт цвітної капусти з сиром.
Запечена кольорова капуста під сиром
Інгредієнти: цвітна капуста - 450 г; вершкове масло - 55 г; борошно - 55 г; суха гірчиця - 1 ч. ложка; сіль - щіпка; молоко - 450 мл; сир «Чеддер» - 55 г; чорний перець - за смаком. Приготування З цвітної капусти знімає зелене листя, і розрізаємо її навпіл. Кожну половинку тримаємо над паром близько 10 хвилин, так, щоб капуста пом'якшилася.
У сотейнику розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо на ньому борошно до золотистого кольору. Додаємо в борошняну суміш сіль, гірчичний порошок і трохи перцю, обсмажуємо ще 1-2 хвилини. Зменшуємо вогонь і вливаємо в каструльку молоко, паралельно перемішуючи борошняну суміш. Варимо соус на малому вогні, не перестаючи перемішувати до тих пір, поки він не загусне. Тепер у соус можна засипати тертий «Чеддер» і прибирати його з вогню.
З капустяного качана вирізаємо товстий центральний стебло і виділяємо великі суцвіття. Розкладаємо суцвіття з вогнетривкої формі в один сой і покриваємо сирним соусом . Зверху посипаємо блюдо тертим сиром. Приготування кольорової капусти з сиром займе близько 30 хвилин при 200 градусах.
Гратен з цвітної капусти з сиром
Інгредієнти: суцвіття капусти - 12 кг; оливкова олія - 1 ст. ложка; вершкове масло - 2 ст. ложки; борошно - 2 ст. ложки; сіль - 1 ч. ложка; перець - 1/4 ч. ложки; вершки - 1/4 ст.; молоко - 1 ст.; сир «Чеддер» - 50 р; сир «Пармезан» - 3/4 ст.; петрушка - 1 пучок; сир «Брі» - 100 г; мускатний горіх - щіпка; хлібна паніровка - 3 ст. ложки. Приготування Для початку суцвіття капусти необхідно відокремити від товстого стебла в центрі, після чого відокремлені частини слід обсмажити у фритюрі, або на сковороді приправивши сіллю і перцем.
Як сирного соусу у нас виступить деяка модифікація попереднього рецепта. Для соусу ми обсмажуємо борошно на вершковому маслі, заливаємо її сумішшю вершків і молока, приправляємо сіллю, перцем, мускатним горіхом додаємо велику кількість різних сортів сиру. Якщо соус вийде занадто густим - розбавити його молоком або бульйоном. Готовий соус присмачую подрібненою петрушкою.
Тепер обсмажені суцвіття розміщуємо у вогнетривкому посуді, заливаємо густим сирним соусом, посипаємо залишками сиру і ставимо випікатися 15-20 хвилин при 200 градусах, або до тих пір, поки не з'явиться рум'яна кірочка.
Смажена цвітна капуста з сиром
Від рецептів з запіканням переходимо до смаження, і тут, хотілося б звернути увагу на дещо нетрадиційний рецепт оладок з цвітної капусти з сиром. Цікаво, чи не так?
Інгредієнти: кольорова капуста - 1 головка; яйця - 2 шт.; тертий твердий сир - 1/2 ст.; панірувальні сухарі - 1/2 ст.; сіль, перець - за смаком; рослинне масло. Приготування Цвітну капусту миємо, відокремлюємо від листя і розбираємо на суцвіття. Варимо суцвіття в підсоленій воді близько 10 хвилин. М'яку цвітну капусту розминаємо за допомогою товкачика, або подрібнюємо блендером, поки та ще тепла. Додаємо тертий твердий сир, панірувальні сухарі два великих курячих яйця і сіль з перцем за смаком.
Нагріваємо Сковороду і змащуємо олією. Формуємо з суміші невеликі оладки і обсмажуємо до золотистого кольору, близько 3 хвилин з кожного боку.
Подаємо оладки, прикрасивши їх овочами і зеленню, зі сметаною, кетчупом, або будь-яким улюбленим соусом.