Капусту (білокачанну, цвітну, червону або брюссельську) можна дуже смачно приготувати по-селянськи в керамічних горщиках (як порційних, так і одному загальному на 2 або 3 порції). Такий спосіб термічної обробки продуктів та приготування їжі як ловлення в горщиках в печі або в духовій шафі вважається одним з найбільш здорових.
Тушкована капуста в горщику
Інгредієнти: капуста білокачанна (можна використовувати квашену) - близько 200 г (на 1 порцію); цибуля ріпчаста - 05 шт.; олія або смалець (шкварки з свинячого сала) - 2 ст. ложки; перець горошком - 3 шт.; гвоздичка - 1 шт.; насіння кмину та коріандру - за смаком; свіжа зелень (кріп, петрушка та ін); гострий червоний перець; часник - по 1 зубчику на порцію; сіль. Приготування Якщо використовуємо квашену капусту , то промиваємо її ретельно і відкидаємо на друшляк.
Очищений ріпчасту цибулю наріжемо чверть кільцями і злегка обсмажимо в сковороді на маслі, смальці або зі шкварками. Перекладемо вміст сковороди в горщик (зручно обсмажити цибулю відразу на потрібну кількість порцій і потім розподілити по горщикам).
Далі тонко шаткуємо капусту і закладаємо в горщики поверх обсмаженої цибулі, додаємо спеції, перемішуємо. Заливаємо до 20 мл води (на порцію) і закриваємо горщики кришками. Розміщуємо їх в духову шафу, розігрітий до температури близько 180 градусів С, на 30-40 хвилин. Подаємо в горщиках, приправивши рубаною зеленню,
червоним перцем і подрібненим часником.
Точно так само можна приготувати і цвітну капусту в горщику, тільки ми не шаткуємо її, а розбираємо на дрібні качанчики. Можна перед закладанням в горщик обдати капусту окропом і почекати 3-5 хвилин, після чого відкинути на друшляк - час приготування скоротиться.
Якщо готуємо червону капусту, можна і доцільно використовувати червоний лук - така страва буде мати не тільки інший колір, але й інший смак.
Якщо готуємо брюссельську капусту - закладаємо її в горщики.