Чудове блюдо для повсякденного меню - капуста тушкована з реберцями. Причому в приготуванні цієї цілком буденної їжі можна неслабо викручуватись, використовуючи різні види капусти в різних станах (свіжу, мариновану, квашену), так і м'ясо різних тварин.
Традиційний варіант - копчені свинячі реберця, тушковані зі свіжою, ну, або квашеною капустою (квашену, солону або мариновану капусту, зрозуміло, спочатку треба промити).
Тушкована капуста з копченими реберцями
Інгредієнти: реберця свинячі копчені (з шматочком сала) - близько 500 м; білокачанна капуста - 1 невеликий качан; вино біле або рожеве несульфитированное столове (або світле живе пиво) - близько 60 мл; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; часник - 2-4 зубчики; зелень різна свіжа; сухі прянощі (гвоздика, перець горошком, лавровий лист та інші) - за смаком. Приготування Рубаємо і розрізаємо свинячі реберця. Зрізаємо шматочки сала і ріжемо їх на шкварки, з яких витапливаем в казані жир, і обсмажуємо цибулю, нарізаний чверть кільцями. Додаємо реберця і обсмажуємо до легкого коричнево-золотистого відтінку. Додаємо нашатковану капусту і спеції. Перемішуємо і тушкуємо до готовності капусти (реберця вже готові) на малому вогні, прикривши кришкою, періодично помішуючи. В ході процесу підливаємо вина і, при необхідності, води, а ближче до кінця - додаємо томат-пасту. Солити не треба - в копченостях солі достатньо.
Готову тушковану капусту з реберцями розкладаємо по тарілках і рясно приправляємо рубаною зеленню і часником.
Буде набагато корисніше в приготуванні цієї страви використовувати не копченості, а свіжі сирі м'ясні продукти. У цьому випадку технологія буде виглядати дещо інакше.
Рецепт тушкованої капусти зі свинячими реберцями
реберця свинячі або телячі - близько 500 м; шматочок свинячого сала - 50 г (можна замінити рослинним маслом); капуста білокачанна - 1 качан середнього розміру; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; морква - 1 шт.; часник - 2-4 зубчики; томатна паста - 1-2 ст. ложки; зелень різна свіжа; сухі спеції (коріандр, кмин, перець горошком, гвоздика, лавровий лист та інші) - за вашим смаком. Приготування Моркву нарізаємо короткою тонкою соломкою, а цибулю - чверть кільцями. Шматочок сала подрібнюємо на шкварки і витапливаем з них жир в казані. Пасеруємо нарізану цибулю з морквою. Додаємо розрубані реберця і спеції. Злегка обсмажуємо все разом, помішуючи лопаткою (протягом 5-8 хвилин). Зменшуємо вогонь і тушкуємо протягом близько 30-40 хвилин, прикривши кришкою, при необхідності перемішуючи лопаткою і підливаючи води. Ближче до самого кінця процесу додаємо томат-пасту, подрібнені зелень і часник.
До ребришкам з капустою можна подати легке столове вино, кюммель та/або світле пиво.