Вернуться назад Распечатать

Котлети із буряків

Котлети із буряків
При прочитанні та проголошенні слова «котлета» кожному представляється щось смачне, хоча початковий сенс цього слова, скажімо так, дещо далекий від сучасного розуміння і вживання в російськомовному середовищі. Більшості видається виріб з ніжного м'ясного фаршу, красиво обсмажене на сковороді. Смачна котлета - справжній символ домашнього сімейного затишку, джерело позитивних емоцій. Однак не всі (або не завжди) їдять м'ясо з різних міркувань.
У цьому випадку можна готувати рибні або овочеві котлети, наприклад, з буряка та/або моркви, такі рецепти - справжня знахідка для тих, хто постить, вегетаріанців будь-якого спрямування, а також людей, які змушені дотримуватися різних дієт.
Розповімо, як приготувати котлети із буряків. Зрозуміло, краще вибирати не кормові і не технічні сорти буряка.

Котлети із буряків


Інгредієнти:

  • буряк - 4 шт. середнього розміру;

  • сухарі панірувальні - 4-5 ст. ложок;

  • масло рослинне (для смаження) - 3-4 ст. ложки;

  • яйце куряче - 2 шт.


  • Приготування
    Буряк промиваємо, очищаємо від шкірки, натираємо на середній тертці і злегка віджимаємо сік. Можна попередньо запекти або відварити її. У цьому випадку шкірку очищаємо після запікання або відварювання. Додаємо яйця, можна і додати трохи спецій. З отриманої маси формуємо котлети, обвалюємо їх у панірувальних сухарях і обсмажуємо в олії.
    Якщо замінити половину буряків морквою теж вийде дуже смачно. Котлети із буряків - традиційне блюдо шведської кухні, схожі рецепти, зрозуміло, відомі і в інших країнах.
    Якщо приправити овочевий фарш каррі і смажити на топленому маслі, можна вигідно змінити солодкуватий смак буряка та моркви на більш благородний. Такий підхід типовий для індійських кулінарних традицій.
    Слід зауважити, що додавання у фарш мелених горіхів (будь-яких) і часнику, зробить смак бурякових котлет більш вишуканим і цікавим. Таким способом нескладне і, на перший погляд, досить нудне вегетаріанське блюдо стає придатним і для святкового столу.
    Не всі можуть дозволити собі їсти яйця, знову ж таки, з різних причин. У цьому випадку у фарш можна додати трохи тертого твердого сиру (так котлети точно не розваляться при перекиданні, так і смак буде цікавіше).

    Рецепт котлет з буряка та моркви


    Інгредієнти:

  • буряк - 2 шт. середнього розміру;

  • морква - 1-3 шт.;

  • сметана - 2-5 ст. ложки;

  • яйце куряче - 1-2 шт. (за бажанням);

  • олія;

  • манна крупа;

  • спеції;

  • часник - 3-4 зубчики;

  • зелень (для прикраси) - за смаком.


  • Приготування
    Моркву і буряк промиємо і очистимо, а потім натремо на крупній тертці. Заллємо окропом, почекаємо хвилин 10-15 і зіллємо воду - так натерті моркву і буряк стануть м'якше. Відкинемо на друшляк. Можна попередньо запекти овочі або відварити. Додамо в фарш сметану, спеції, продавлений часник і скільки потрібно манної крупи. Формуємо котлети, можна і обваляти їх в манці.
    Далі ми можемо смажити котлети із буряків на сковороді, але краще приготувати їх в духовці (це стосується і попереднього рецепту, див. вище). У будь-якому випадку, запікання - більш здоровий спосіб термічної обробки їжі,
    Котлети із буряків
    чим смаження.
    Викладаємо котлети на деко (або форму), змащене маслом, і поміщаємо його в духову шафу. Запікаємо котлети при 200 градусах за С протягом не більше 25-30 хвилин. Ось і все морквяні котлети з буряком готові!
    Можна приготувати котлети із буряків на пару у звичайній пароварці або в мультиварці. Час приготування на пару - близько 20-30 хвилин. Можна вибрати інший режим і запекти котлети. Рекомендації по установці часу краще знайти в інструкції до конкретного девайсу. Котлети із буряків (як і будь-яких інших овочів) можна подавати як окрему страву або до страв з м'яса і риби (в будь-якому випадку, зі свіжою зеленню).