Сучасна общевьетнамская кухня відрізняється достатньою простотою і, разом з тим, особливою вишуканістю, що виділяє її з кулінарних традицій інших народів регіону. Основним продуктом для жителів В'єтнаму є, звичайно ж, рис, цей продукт - неодмінний компонент будь-якої трапези. Рис подають з різними пряними гострими соусами і овочами.
Розповімо, як приготувати рис з овочами по-в'єтнамськи. В'єтнамський рис, соєвий соус і кунжутне масло, авокадо, лайм, солодкий і гострий перець, кинзу і базилік можна придбати в багатьох магазинах. Якщо хочеться більш глибокого занурення в традиції, інші в'єтнамські традиційні продукти можна знайти в спеціалізованих крамницях і відділах супермаркетів, на азіатських продуктових ринках.
Рис з овочами по-в'єтнамськи
Інгредієнти: рис в'єтнамський довгозерний - близько 300 м; солодкий перець різного кольору - 2 шт.; плід авокадо - 1 шт.; цибуля (краще синій) - 1 шт.; помідори щільні, спілі, червоні - 2-3 шт.; часник - 3 зубчики; перець червоний гострий; лайм - 1 шт.; зелень свіжа (кінза базилік); кунжутна олія; соєвий соус. Приготування Давайте розберемося, як варити в'єтнамський рис. Рис ретельно промиємо проточною холодною водою і заллємо водою в казанчике або сотейнику. Вода повинна покривати рис на 3-4 пальця. Доводимо до кипіння і варимо на малому вогні протягом 8-12 хвилин. Прикриваємо кришкою так, щоб залишилася зовсім вузька щілина, і зливаємо воду. Можна, звичайно, відкинути рис на сито і навіть промити кип'яченою водою, якщо хочеться.
Тепер готуємо овочі. Найкраще готувати в воке, але можна і в звичайній сковороді. Разрежем навпіл уздовж плід авокадо, ложкою виймаємо м'якоть і нарізаємо кубиками. Помідори нарізаємо тонкими скибочками. Розігріваємо масло й обсмажуємо протягом 3-5 хвилин на сильному вогні одночасно цибулю, нашатковану чверть кільцями, і перець, нарізаний короткою соломкою.
Постійно струшуємо сковороду і перемішуємо лопаткою. Додаємо авокадо і помідори. Зменшуємо вогонь до середнього і тушкуємо ще хвилин 5. Додаємо подрібнений часник, червоний гострий перець і рубану зелень. Приправляємо соком лайма і соєвим соусом.
Подаємо рис з овочами, поливаємо все соусом, що утворився в сковороді, його можна подати окремо. Також окремо можна подати інші
в'єтнамські соуси (вони досить екзотичні, особливо рибний, і можуть сподобатися не всім).
Треба зауважити, що додавання до овочів фенхелю, цукіні, молодої стручкової квасолі, консервованих паростків бамбука і тамариндовой пасти зробить смак рису по-в'єтнамськи більш цікавим.
Можна приготувати і смажений рис по-в'єтнамськи. Для цього після відварювання обсмажуємо рис у кунжутній олії (можна з додаванням курячого або свинячого жиру). Овочі готуємо окремо (див. вище). Можна, до речі, з рисом по-в'єтнамськи подавати рибні або м'ясні страви. У південній частині В'єтнаму також широко використовуються морепродукти. З алкоголю можна вибрати якісну рисову горілку, мірін, фруктові вина (краще не в'єтнамські).