Одне з класичних сполучень - картоплю з шинкою. Смачне і ситне блюдо можна приготувати різними способами і про деякі з них ми розповімо нижче.
Картопля, фарширована шинкою і сиром
Інгредієнти: картопля (велика) - 3 шт.; вершкове масло - 1 1/2 ст. ложки; молоко - 4 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; шинка - 100 г; тертий твердий сир - 1 ст. Приготування Почнемо з того, що розігріємо духовку до 200 градусів. Промитий картоплю наколюємо вікою в декількох місцях і викладаємо на деко. Випікаємо бульби 1 годину, після чого даємо їм охолонути хвилин 10-15.
Картоплини розрізаємо на 2 половинки і з кожної витягаємо близько 70% м'якоті, за допомогою ложки. Масло розтоплюємо і змащуємо їм залишилися картопляні «човники». Запікаємо «човники» під грилем 8-10 хвилин, щоб вони схопилися скоринкою.
М'якоть картоплі розминаємо в пюре з додаванням молока. Викладаємо картопляне пюре назад в «човники», заповнюючи їх приблизно наполовину. Зверху на пюре кладемо нарізану кубиками шинку і посипаємо все тертим сиром. Залишається лише повернути картопля з шинкою і сиром назад під гриль ще на 10 хвилин. Ось і все, фарширований картопля готовий!
Картопля, запечена з шинкою в духовці
Інгредієнти: шинка варена - 200 г; мелений мускатний горіх - 2 щіпки; цибулю-шалот - 3 шт.; картопля - 750 г; зелена цибуля - 1 пучок; молоко - 400 мл; сметана - 3 ст. ложки; борошно - 15 г; вершкове масло - 25 г; твердий сир - 150 г; шпинат свіжий - 500 р. Приготування Духовку розігріваємо до 190 градусів. Шпинат кладемо в киплячу воду на кілька секунд, після чого негайно обдаємо зелень крижаною водою.
Твердий сир натираємо. Розтоплюємо половину всього вершкового масла і змішуємо його з борошном. Заливаємо масло і борошно молоком, ретельно перемішуємо, щоб не сталося грудок. Варимо соус до загустіння, після чого додаємо в нього сметану, подрібнену зелену
цибулю і 2/3 усього сиру. Не забуваємо про сіль, перець і мускатний горіх.
Картоплю чистимо і ріжемо тонкими скибочками разом з цибулею. Форму для випічки змащуємо маслом. Викладаємо шматочки картоплі (2/3 від усієї кількості) на дно форми, а зверху розподіляємо цибулю-шалот, соус шинку. Випікаємо страва 1 1/4 години і подаємо, посипавши залишками зеленої цибулі.
Подібним чином можна приготувати картоплю з шинкою в мультиварці. Після укладаємо всіх верств інгредієнтів, включаємо режим «Випічка» на півтори години. Готову страву також прикрашаємо нарізаною зеленню.