Гриби завжди вважаються делікатесом не тільки на святковому столі, але і за простим сімейним обідом. А ось від смаженої картопельки з грибами, приготовленої на сковороді, ще ніхто не залишався байдужим. Це не тільки приголомшливо смачне, але і корисне блюдо, багатий необхідними мінеральними речовинами і білками.
Картопля з грибами на сковорідці
Інгредієнти: свіжі гриби (опеньки) - 400 г; картопля - 1 кг; цибулина - 2 шт.; лимонний сік - 1 ч. ложка; спеції; зелень - за бажанням. Приготування Якщо ви вирішили приготувати страву з свіжих грибів, то спочатку їх треба зварити. Для цього опеньки гарненько промиваємо і відварюємо 15 години в підсоленій воді. Потім ретельно промиваємо і залишаємо стікати. Чистимо цибулину, шаткуємо тонкими півкільцями і підсмажити до м'якості на розігрітому рослинному маслечко.
Після цього додаємо до обжарке гриби і підсолюємо за смаком. Інтенсивно перемішуємо овочі і готуємо всі до утворення невеликої скоринки на невеликому вогні і повного випаровування рідини. Коли вони будуть готові, перекладаємо гриби з цибулею на окрему тарілочку і накриваємо зверху блюдцем. Вогонь вимикаємо, а залишився після смаження масло не виливаємо.
Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо й нарізаємо тонкими смужками або брусочками. Після нарізування знову ретельно промиваємо його проточною водою, щоб позбутися від зайвого крохмалю.
У сковороду, де смажилися грибочки з цибулею, доливаємо масло, ставимо на вогонь і розігріваємо. Як тільки масло почне злегка кипіти, викладаємо нарізану картоплю і смажимо на досить великому вогні, не накриваючи сковороду кришкою. Як тільки з'явиться золотава скоринка, зменшуємо вогонь до середнього і ретельно перемішуємо картопля дерев'яною лопаткою.
Коли картопелька майже дожарится, викладаємо в неї гриби з цибулею, збризкуємо все лимонним соком, підсолюємо, додаємо за смаком спеції і гарненько перемішуємо. Готуємо страву ще 5 хвилин, не змінюючи вогонь. Для додання більш насиченого смаку додаємо в картоплю кілька горошин чорного перчика і один лавровий листок.
Картопля з грибами на сковорідці зі сметаною
Інгредієнти: гриби - 300 г; сметана - 100 мл; картопля - 5 шт.; цибулина - 1 шт.; олія - для смаження; спеції. Приготування Сковорідку добре розігріваємо, наливаємо рослинне масло і викладаємо порізану брусочками або скибочками картопля. Хвилин через 10 додаємо до нього оброблені і подрібнені гриби, підсолюємо за смаком і готуємо хвилин 15 періодично помішуючи, на середньому вогні. В самому кінці поливаємо страву сметаною, ретельно перемішуємо, зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і тушкуємо хвилин 5. Перед подачею на стіл прикрашаємо картоплю з грибами свіжою зеленню.
Картопля з грибами і м'ясом на сковороді
Інгредієнти: свинина - 300 г; гриби свіжі - 300 г; картопля - 6 шт.; цибулина - 1 шт.; приправи, сіль; рослинне масло. Приготування Отже, сковороду добре розігріваємо, рясно поливаємо маслом і ріжемо м'ясо. Потім обсмажуємо його на сильному вогні хвилин 5 після чого посипаємо спеціями і приправами за смаком. Гриби обробляємо, подрібнюємо пластинами і викладаємо до м'яса. Тепер накриваємо сковороду кришкою, зменшуємо вогонь і накриваємо кришкою.
Цим часом беремо картоплю чистимо її, промиваємо та нарізаємо соломкою. Коли м'ясо дотушится до своєї готовності, додаємо картоплю, підсолюємо страву за смаком і кладемо дрібно порубаний лук. Все ретельно перемішуємо і доводимо нашу страву до повної готовності.