Підлива - це не надто густий соус, що зрозуміло з назви. Підливи можна готувати на основі бульйонів, нетвердих молочних продуктів, рослинних олій, овочевих і фруктових соків і пюре.
Підливи готують для поліпшення смаку і зміни структури основного блюда, це слід враховувати при виборі підливи до страви. Поєднання повинно бути гармонійним.
Рецепти овочевих підлив особливо цікаві тим, хто поститься і вегетарианствующим, адже вони чудово гармонують з гречкою, рисом, макаронами та іншими звичними гарнірами.
Гостра томатна підлива
Інгредієнти: томат-паста - 2 ст. ложки; масло рослинне (в ідеалі оливкова або інше прямого холодного віджиму) - 2 ст. ложки; вода кип'ячена - 50-80 мл; часник - 2-5 зубчиків; перець червоний гострий - за смаком; сік лимона. Приготування Змішуємо томат-пасту і воду (або гарбузовий сік ) з рослинним маслом. Вода може бути холодною або теплою, але не гарячою. Додаємо продавлений через ручний прес часник. Приправляємо гострим червоним перцем. Можна додати й інші мелені сухі спеції за вашим смаком, але тут важливо не перестаратися. Не треба використовувати готові суміші з консервантами, сіллю і глутаматом натрію. Додавання соку лимона поліпшить смак підливи.
Не варимо її і не кип'ятимо, щоб не втратити вітаміни. До складу соусу можна також включити солодкий червоний перець (1-2 шт.) наведемо його в стан пасти в блендері. Зрозуміло, по сезону можна замінити томат-пасту свіжими помідорами (проб'ємо їх у блендері, можна і прогріти окремо для збільшення відсотка лікопіну).
Не будемо включати до складу корисної підливи борошно пшеничне - навіщо нам зайві «швидкі» вуглеводи. Ця універсальна овочева підлива підходить до гречки, рису, макаронів та ін.
Корисна гарбузова підлива з зеленню Інгредієнти: м'якоть гарбуза - 150 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; вершки молочні натуральні - 100 мл; часник - 2 зубчики; зелень різна свіжа (петрушка, кріп, базилік, кінза та ін) - великий пучок. Приготування М'якоть гарбуза пюрируем (використовуємо комбайн або блендер, ну або протремо на тертці і отожмем сік, тоді вийде без м'якоті, трохи рідшим, але так теж непогано). Цибулю дрібно рубаємо і прогріваємо у вершках протягом 5-8 хвилин. Проціджуємо, цибулю викидаємо. Змішуємо гарбузове пюре або сік з вершками, збагаченими цибульним соком. Додаємо продавлений через ручний прес часник. Зелень пробиваємо блендером або максимально дрібно рубаємо і додаємо до основної суміші. Ця підлива підходить до рису і риби.