Селера пахуча - рослина з роду трав'янистих сімейства Зонтичні, є поширеною овочевою культурою. В їжу вживаються всі частини цього суперполезного рослини: зелена надземна (черешки і листя) і підземна (потовщене кореневище). Також селера знаходить широке застосування в фитомедицине, оскільки володіє потужними цілющими властивостями широко спектру.
Селера благотворно впливає на всі системи організму людини, сприяє очищенню крові, нормалізує водно-сольовий обмін, піднімає імунітет і тонус (причому, без підвищення АТ), підсилює працездатність, витривалість і розумову діяльність, покращує стан шкіри, володіє сильними афродизиакальними властивостями.
Крім іншої корисності, завдяки високому вмісту клітковини, корінь селери має «негативною калорійністю», тобто, регулярне включення в їжу цього продукту сприяє позбавленню від зайвої ваги, що дуже актуально в даний час для країн з нормальним рівнем економічного і соціального розвитку.
Розповімо, що можна приготувати з черешкової селери, тобто з стебел.
Зрозуміло, стебла селери можна додавати в будь-які салати крім фруктових, а також у будь-супи чи борщі в якості зелені. Робиться це, коли суп вже практично готовий. Головне - в гонитві за корисністю не захоплюватися кількістю: черешки і листя селери мають дуже потужним характерним смаком і не менш потужним ароматом. Надмірна кількість селери заглушає всі інші смаки і запахи, а ми не хочемо цього (а якщо цього - просто гризіть черешки, вони дуже корисні, звичайно, в розумних кількостях).
З стебел селери можна приготувати сік, що зовсім нескладно, потрібно сильно подрібнити стебла будь-яким зручним способом і віджати. А можна просто вживати у вигляді пюре. В суміші з натуральним томатним соком - це просто чудодійний тонізуючий і жиросжигающие напій, а якщо його приправити гострим червоним перцем, вийде взагалі суперполезно, особливо для чоловіків. Томатний сік можна готувати з томат-пасти просто додаючи потрібну кількість води, але тільки якщо томат без консервантів (про це зазвичай пишуть на упаковці).
Тепер про те, що і як можна правильно приготувати з кореня селери.
Ну, зрозуміло, його можна нарізати і додати в борщі і супи - головне не переварити. Але при такому підході до приготування корисність цього дивовижного коренеплоду, деяким чином, знижується, а тому краще готувати салати з коренем селери, причому смачніше виходить, коли селера в салаті - основний продукт. Інші інгредієнти майже і не потрібні, оскільки коренеплід володіє своїм власним характерним приємним смаком з горіховими нотами, і смаки далеко не всіх інших овочів поєднуються з ним. Тут довіряйте своїй кулінарній інтуїції, пробуйте.
Салат з коренем селери
Інгредієнти: корінь селери середнього розміру - 05-1 шт.; зелень свіжа різна (кінза, петрушка, базилік, кріп, любисток); часник - 2-3 зубчики або черемша; олія рослинна (соняшникова чи оливкова прямого холодного віджиму); гострий червоний перець (краще свіжий); сік лимона або лайма. Приготування Очистимо корінь селери і натремо на середній або великій тертці. Ще краще буде використовувати тертці для корейської моркви - так буде естетичний і цікавий вид. Якщо черемша - дрібно нарубим її, якщо часник - краще продавити через ручний прес. Зелень також нарубим дрібно.
Приготуємо заправку з олії і соку лимона (3:1 або 4:1), приправимо гострим червоним перцем. З'єднаємо всі інгредієнти в салатниці і поллємо заправкою. Слід зауважити, що додавання в такий салат авокадо , цикорію, цикорію, червоного солодкого перцю, деяких сортів капусти і листових салатів не погіршить його смаку і значно збільшить корисність
страви. Можна також додати насіння кунжуту і рубані горіхи. А от щодо лука немає однозначної думки, оскільки цибульні запах і смак теж досить сильні.
Можна зробити такий салат ще більш ситним, додавши в нього відвареного м'яса, нарізаного невеликими смужками або брусочками (куряче філе, яловичина).
Загалом, сміливіше і частіше вживайте селера в їжу і краще - у свіжому вигляді (є, однак, і протипоказання - вагітність, післяопераційний період, ускладнення сечостатевої системи).