Перлова крупа - дуже корисний продукт для харчування людини, в ньому міститься маса корисних речовин, головне, смачно приготувати перловку. Зрозуміло, перловка у вигляді каші, навіть правильно зварений і приправлена молоком та/або вершковим маслом, - трохи нуднувате, хоча і досить здорове блюдо.
Значно цікавіше поєднувати перловку з м'ясо м, грибами і різними овочами - виходить смачно і корисно.
Як приготувати перловку з овочами?
Зваримо розсипчасту перловку, решта (овочі, м'ясо, гриби) будемо готувати окремо.
Приготування Ретельно промиємо перлову крупу, заллємо її холодною водою в казані або каструлі і залишимо для набухання мінімум на 2-3 години. Ще раз промиємо набряклу перловку, заллємо холодною водою у співвідношенні 1:3 і поставимо каструлю на вогонь варитися. Після закипання зменшуємо вогонь до слабкого і варимо протягом близько 50 хвилин, прикривши кришкою, періодично помішуючи. Готова перловка не повинна бути кашею-розмазнею, вона повинна вийти розсипчастою.
Можна приправити перловку шматочком натурального вершкового масла для смаку, втім, це не обов'язково, оскільки ми будемо додавати до неї інші продукти, наприклад, тушковані овочі і/або тушковані гриби або м'ясо з підливою , яка виходила при гасінні, або приготованої окремо.
Тушковані овочі до перловке Інгредієнти: цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; морква - 1 шт (можна замінити м'якоттю гарбуза, таким же приблизно кількістю за обсягом, буде смачніше і корисніше); солодкий перець, червоний або жовтий - 2 шт.; томат-паста - 2 ст. ложки; спеції сухі мелені; зелень різна свіжа; часник; олія рослинна. Приготування Очищаємо цибулю та моркву і дрібно нарізаємо ножем. Тертку не використовуємо. Злегка пасеруємо цибулю на сковороді на рослинному маслі на середньому вогні до легкого золотистого відтінку. Додаємо моркву (або гарбуз). Перемішуємо, зменшуємо вогонь і тушкуємо все разом протягом близько 5-8 хвилин.
Додаємо нарізану короткою соломкою солодкий перець. Готуємо всі разом на слабкому вогні під кришкою, періодично помішуючи, в
протягом ще 8 хвилин. Додаємо сухі спеції і вливаємо розведену водою у співвідношенні 1:1 або 1:2 томат пасту. Перемішуємо і тушкуємо ще близько 3-5 хвилин.
Подаємо тушковані овочі до перловке. Присипаємо рубаними зеленню і часником. Якщо хочете подати і м'ясо (будь-яке), його треба просто згасити з цибулею і спеціями окремо.
З грибами - так само: тушкуємо їх дрібно порізаними з пасерованою цибулею протягом 20 хвилин. Краще всього використовувати печериці, гливи або білі, вирощені в штучних умовах або зібрані в місцях з нормальною екологією.