Тушковані овочі - ідеальне блюдо для схуднення. Страви з овочів прості в приготуванні і низькокалорійні, а смак їх може варіювати залежно від спецій і трав, які будуть використовуватися для заправки, а також від варіативності самих овочів, відповідно.
Морква, тушкована з цибулею без масла
Інгредієнти: морква - 500 г; овочевий бульйон - 300 мл; ріпчаста цибуля - 2 шт.; часник - 2 зубчики; томати - 800 г; відварений нут - 800 г; мелений коріандр - 1/2 ч. ложки; кумин - 1/2 ч. ложки; лайм - 1 шт.; гарбуз (маленький) - 1/2 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Гарбуз очищаємо від насіння і шкірки, після чого нарізаємо кубиками. Цибулю ріжемо великими кільцями, моркву кружечками. Томати бланшеруем, очищаємо від шкірки і насіння, після чого грубо подрібнюємо ножем.
У розігріту жаровню кладемо гарбуз і цибулю тушкуємо їх з невеликою кількістю овочевого бульйону 5 хвилин, після чого додаємо пропущений через прес часник, мелений коріандр і кумін. Готуємо все ще хвилину, додаємо нарізану моркву, томати нут. Заливаємо інгредієнти залишками бульйону і накриваємо жаровню кришкою. Тушкуємо моркву і цибулю 20 хвилин до м'якості.
Перед подачею збризкуємо страву соком лайма. Така тушкована морква з цибулею відрізняється низькою калорійністю і приємним смаком. Подавати блюдо можна як з грінкою з білого хліба, так і з порцією кус куса.
Як приготувати тушковану моркву з цибулею?
Інгредієнти: морква - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; помідори - 3-4 шт.; рослинна олія; зелень - за смаком; сіль, перець. Приготування Ріпчасту цибулю нарізаємо кільцями і пасеруємо на рослинній олії до прозорості. Як тільки цибуля стане прозорим, додаємо до нього нарізані і очищені від шкірки томати, а також сіль і перець. Тушкуємо цибулю з томатами до тих пір, поки скибочки томату не перетворяться в однорідний соус, після чого додаємо натерту на крупній тертці моркву і накриваємо сковороду кришкою. Тушкуємо овочі на мінімальному вогні до повної м'якості моркви. Перед подаванням страву варто посипати свіжої подрібненої зеленню.
Подавати таке просте блюдо варто з легких салатів, або гарніром з круп: гречки, рису або пшона.
Морква, тушкована з цибулею й овочами
Моркву з цибулею - це страва смачна, але дуже ситна, тому, щоб зберегти ідею здорової їжі, але не завдати шкоди фігурі, рекомендуємо приготувати тушковану моркву з цибулею і ще деяким різноманітністю овочів. Ароматні сезонні овочі подарують відчуття насиченості надовго, а стрілка ваг перестане стрімко рухатися вправо.
Інгредієнти: ріпчаста цибуля (великий) - 1 шт.; гарбуз - 500 г; морква - 500 г; пастернак - 500 г; солодкий картопля - 500 г; картопля - 500 г; селера - 2 стебла; часник - 6 зубчиків; курячий бульйон - 3 ст.; лавровий лист - 1 шт.; листя шавлії - 1 ст. ложка; сіль, перець. Приготування Почнемо з підготовки овочів. Гарбуз очищаємо від шкірки і насіння, після чого нарізаємо кубиками. Пастернак і картоплю також чистимо і ріжемо кубиками. Селера ріжемо поперек скибочками середнього розміру, а очищену моркву - кружальцями. На дно жаровні наливаємо
невелика кількість масла, або обходимося без нього, якщо ви хочете приготувати максимально дієтичну версію страви.
На розігрітому маслі обсмажуємо кільця цибулі і селери, а також морква близько 7-10 хвилин, далі кладемо часник, смажимо 30 секунд і додаємо інші овочі. Заливаємо овочі бульйоном і приправляємо сіллю, перцем, лавровим листом і шавлією.
Тушкуємо овочі 50-60 хвилин під закритою кришкою на малому вогні, після чого даємо постояти ще 10-15 хвилин і подаємо до столу просто так, або з простим сметанним соусом з додаванням хрону.