Картопляне рагу - це досить просте, повсякденне блюдо, яким під час постів харчувалися ще навіть наші предки. Давайте розглянемо з вами кілька оригінальних рецептів і дізнаємося, як приготувати смачне картопляне рагу і нагодувати всю сім'ю.
Картопляне рагу з овочами
Інгредієнти: помідори - 500 г; картопля - 900 г; перець болгарський - 500 г; баклажани - 2 шт.; оливкова олія - 150 мл; цибулина - 1 шт.; стебло селери - за бажанням; спеції. Приготування Всі овочі промиваємо. Баклажани нарізаємо соломкою, підсолюємо і кладемо під прес між двома дошками. Картоплю і цибулю чистимо, цибулю шаткуємо півкільцями, а картопля рубаємо кубиками. Перець обробляємо, видаляємо насіння і плодоніжку, нарізаємо соломкою. Селера дрібно рубаємо, а листочки базиліка рвемо руками. Помідори ошпарюємо окропом, знімаємо шкірку і протираємо м'якоть через сито.
У казані розігріваємо масло, пасеруємо на ньому цибулю і селеру. Потім кладемо картоплю, перемішуємо і хвилин через 10 вливаємо томатний сік доводимо все до кипіння і викладаємо інші овочі. Підсолюємо за смаком, перчимо і тушкуємо на дуже слабенькому вогні 20 хвилин. Подаємо картопляне рагу холодним, посипавши подрібненим базиліком.
Картопляне рагу з грибами
Інгредієнти: картопля - 6 шт.; гриби - 500 г; морква - 1 шт.; цибулина - 2 шт.; крохмаль - 1 ч. ложка; спеції. Приготування У посуді з товстим дном розігріваємо масло, викладаємо дрібно нашатковану цибулю і пасеруємо до золотистого кольору. Потім додаємо крупно нарізану моркву і смажимо овочі пару хвилин, постійно заважаючи. Далі додаємо гриби і тушкуємо до повного випаровування рідини. Додаємо в каструлю крупно нарізану картоплю, вливаємо склянку бульйону, приправляємо спеціями і тушкуємо близько 10 хвилин. Крохмаль розвести в половині склянки холодної води, виливаємо в каструлю, тушкуємо масу ще 3-5 хвилин, заважаючи. В кінці заправляємо рагу свіжою зеленню і часником.
Картопляне рагу з капустою
Інгредієнти: білокачанна капуста - 900 г; цибулина - 2 шт.; томатна заправка - 300 мл; морква - 300 г; картопля - 400 г; масло рослинне - 50 мл; сухий базилік - за бажанням; лавровий лист - 3 шт. Приготування Ріпчасту цибулю чистимо, нарізаємо на великі кубики і обсмажуємо на розігрітій сковороді до золотистого кольору на рослинній маслечко. Морква шаткуємо на крупній тертці, додаємо до цибулі і пасеруємо. Капусту крупно рубаємо, мнемо руками, підсолюємо і викладаємо в сковороду з обсмаженням. Все ретельно перемішуємо, додаємо очищену і нарізану великими кубиками картоплю. Потім зменшуємо вогонь, кладемо перетерті томати, лаврушечку і спеції за смаком. Гарненько перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо хвилин 45 помішуючи. Готове рагу знімаємо з плити, даємо страві настоятися 5 хвилин під кришкою, а потім розкладаємо по тарілках і подаємо на стіл, посипавши свіжою зеленню.
Рецепт картопляного рагу з м'ясом
Інгредієнти: картопля - 6 шт.; морква - 5 шт.; м'ясо - 400 г; часник - 3 зубчики; спеції - за смаком; кріп - 1 пучок. Приготування Для приготування картопляного рагу в мультиварці, м'ясо промиваємо, обробляємо і нарізаємо кубиками. Картоплю чистимо, шаткуємо брусочками, а моркву натираємо на тертці. Тепер кладемо всі інгредієнти в чашу мультиварки, підсолюємо за смаком, приправляємо спеціями і заливаємо двома склянками холодної води. Можна за смаком додати трохи сметани. Потім вибираємо програму «Гасіння» і готуємо страву до звукового сигналу. В самому кінці посипаємо все зеленню, кидаємо часник і тушкуємо картопляне рагу з м'ясом ще хвилин десять.