Вернуться назад Распечатать

Гриби в сметані

Гриби в сметані
На світі існує безліч видів їстівних грибів, які, як відомо, не є рослинами або тваринами, але все ж ближче до останніх. Всі їстівні гриби - цінний харчовий продукт, а деякі з них є делікатесами. Багато видів грибів не лише смачними, корисними та поживними, але і володіють цілющими властивостями. З них готують різні страви, консервують і сушать.
Для цього люди не тільки збирають природно ростуть гриби, але і навчилися розводити деякі види промисловим способом. Різні гриби об'єднує характерний смак і запах, який відрізняється відтінками. Практично будь-які, у всякому разі, переважна більшість видів грибів виходять смачно, якщо готувати їх зі сметаною або вершками, таких рецептів відомо безліч. Гриби можуть бути тушкованими або смаженими, в будь-якому випадку, сметана чудовим чином доповнить і підкреслить їх смак.
Розповімо, як правильно приготувати гриби в сметані.
Важливі моменти:

  • намагайтеся використовувати гриби, вирощені промисловим способом або зібрані в екологічно чистих місцях, далеко від доріг і підприємств;

  • сметану на відміну від вершків слід піддавати лише мінімальній термічній обробці, інакше вона втратить природну структуру і корисність. Вибирайте натуральну сметану, а не сумнівні сметанні продукти.


  • Тушковані гриби з цибулею в сметані


    Інгредієнти:

  • гриби свіжі (білі, печериці, гливи) - близько 400 м;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • сметана жирна - близько 150-170 мл;

  • цибуля зелена - 5-8 пір'я;

  • часник - 2 зубчики;

  • масло вершкове натуральне топлене;

  • перець чорний запашний мелений;

  • тертий мускатний горіх;

  • сіль.


  • Приготування
    Гриби замочимо в холодній підсоленій воді на 10 хвилин. Промиємо, якщо необхідно, очистимо і відкинемо на друшляк, а краще - на чисту полотняну серветку.
    Очистимо і нашинкуем цибулю чверть кільцями або дрібніше. Гриби наріжемо не занадто дрібно.
    Розтопити в сковороді олію на середньому вогні. Спассеруем цибулю до зміни відтінку. Додамо гриби. Пасеруємо всі разом, помішуючи лопаткою, протягом 5 хвилин, після чого зменшуємо вогонь і тушкуємо, прикривши кришкою, ще протягом 15 хвилин (гливи можна і швидше, вони і сирі їстівні).
    Ближче до кінця процесу додаємо сметану, приправлену меленим перцем і мускатним горіхом. Перемішуємо, трохи додаємо сіль і на слабкому вогні доводимо майже до кипіння. Вимикаємо вогонь і дамо постояти 10 хвилин під кришкою. Додаємо дрібно рубаний зелений лук і продавлений через прес часник. Можна, звичайно, додати різні ароматні трави (петрушку, кріп та ін), але в дуже невеликих кількостях, щоб не занадто спотворювати смак. Подавати можна з відварним рисом , картоплею, гречкою, горохом, квасолею, різними кашами.
    З напоїв краще всього вибрати якусь міцну гірку, ягідну настоянку або світле столове вино.
    Гриби в сметані можна подати з куркою, вареної тушкованої або смаженою. Курку краще приготувати окремо. Якщо готуєте всі разом, в одному казані, закладайте цибулю і шматки курки на 20-30 хвилин раніше, ніж гриби.

    Смажені гриби зі сметаною в південному стилі


    Інгредієнти:

  • гриби свіжі - близько 400 м;

  • масло рослинне або вершкове натуральне або тваринний жир;

  • сметана - близько 150 мл;

  • часник - 2-3 зубчики;

  • ром або текіла - близько 30 мл;

  • гострий червоний перець;

  • паприка;

  • Гриби в сметані

  • каррі;

  • зелень (цибуля, коріандр, базилік, петрушка);

  • сіль.


  • Приготування
    У глибокій сковороді розтоплюємо жир або масло. На сильному вогні обсмажуємо нарізані гриби до золотистого відтінку. Вливаємо чарку текіли або рому, перемішуємо і підпалюємо. Через 3 хвилини збиваємо вогонь кришкою. Тепер вливаємо сметану, додаємо сіль, додаємо спеції і перемішуємо. Вимикаємо вогонь, закриваємо кришкою. Через 10 хвилин додаємо подрібнений часник і зелень. Подаємо з рисом, картоплею, квасолею або полентою .