Запечені баклажани - страва самодостатнє, приготувати і з'їсти його можна просто так, а можна приготувати з цього плоду салат або смачну закуску. Обидва варіанти ми з вами розглянемо в цій статті.
Баклажани, печені в духовці
Інгредієнти: арахіс - 1/4 ст.; арахісове масло - 6 ст. ложок; сіль, перець - за смаком; баклажани - 4 шт.; сік лайма - 2 ст. ложки; мед - 1 ч. ложка; листя м'яти - 1 жменя. Приготування Духовку розігріваємо до 220 градусів. Викладаємо на деко горіхи, поливаємо їх чайною ложкою масла, посипаємо сіллю і обсмажуємо до рум'яного кольору, близько 5 хвилин, періодично помішуючи. Обсмажені горіхи остуджуємо і грубо подрібнюємо за допомогою ножа. Температуру в духовці знижуємо до 190 градусів.
Баклажани миємо й розрізаємо на дві половини вздовж. Кожну половинку скроплюємо маслом, приправляємо сіллю, перцем і кладемо на деко. Шкірку плоду наколюємо виделкою. Готуємо баклажани 10-12 хвилин. Ще пару хвилин слід потримати овочі під грилем.
Тим часом 3 столові ложки олії змішати з соком лайма, медом і дрібкою солі. Поливаємо заправкою баклажани, посипаємо їх подрібненої м'ятою і горіхами.
Рецепт печених баклажанів з помідорами
Інгредієнти: баклажан - 1 шт.; томати - 3 шт.; оливкова олія -1 ст. ложка; свіжий базилік - 1 пучок; часник - 4 зубчики; сир фета - 1/4 ст.; сік 1 лимона; сіль, перець - за смаком. Приготування Баклажани нарізаємо впоперек, скибочками завтовшки в 2 сантиметри. Посипаємо шматочки овоча сіллю і перцем, після чого залишаємо їх на 30 хвилин. Зайву рідину з баклажан зливаємо і заливаємо їх маслом, ретельно перемішавши. Помідори нарізаємо кружечками аналогічної товщини.
Базилік подрібнюємо разом з часником, додаємо сіль, перець і олію з лимонним соком за смаком. Вибудовуємо пірамідку з овочів, чергуючи шари баклажана, часниковою суміші і томату. Випікаємо страву в духовці 15 хвилин при 200 градусах, перед подачею посипаємо сиром фета.
Як приготувати печені баклажани в духовці цілком?
Якщо м'якоть баклажана є частиною якого-небудь блюда, овоч слід запекти самостійно і цілком, щоб зберегти серцевину ніжною і ароматною. Зробити це можна простіше простого. Цілий баклажан, попередньо вимивши, наколюємо виделкою по всій поверхні, змащуємо маслом і обертаємо фольгою. Кладемо овоч в розігріту до 200 градусів духовку на 15-30 хвилин, залежно від розміру. Готовий баклажан обережно відокремлюємо від фольги, знімаємо шкірку, а м'якоть використовуємо в улюблених рецептах.
Салат з печених баклажанів
Інгредієнти: баклажани - 2 шт.; сіль, перець - за смаком; оливкова олія - 1/3 ст.; винний оцет - 2 ст. ложки; мед - 1 ст. ложка; копчена паприка - 1 ч. ложка; кумин - 1/2 ч. ложки; часник - 4 зубчики; сік 1 лимона; соєвий соус - 1 ст. ложка; петрушка, шнитт-цибулю - 1 жменя; мигдаль - 1/2 ст.; козячий сир - 60 р. Приготування Духовку розігріваємо до 200 градусів. Нарізаємо великими кубиками баклажан, посипаємо сіль і залишаємо на 20 хвилин.
Масло збиваємо з оцтом, медом, копченої паприкою і кумином. З просоленних баклажанів зливаємо воду і заливаємо їх отриманим маринадом. Додаємо пропущений через прес часник і викладаємо баклажани на покритий фольгою деко. Запікаємо овоч при 200 градусах 25 хвилин.
Лимонний сік змішуємо з соєвим соусом і заливаємо готовою сумішшю баклажан запечений. Додаємо подрібнену зелень, грубо нарізані горіхи і козячий сир. При бажанні салат з печеними баклажанами можна урізноманітнити іншими печеними овочами: болгарським перцем, томатом або кабачком.