Овочі смажаться досить швидко (як правило, швидше м'яса) в особливості, якщо їх тільки злегка обсмажують. Таким чином, смажені овочі можна вважати відносно здоровою їжею, оскільки при швидкому обсмажуванні відсоток утворюються некорисних речовин мінімальний. Можна використовувати рослинні масла та/або тваринні жири (свинячий, курячий, гусячий), топлене натуральне вершкове масло.
Смажені овочі добре поєднуються з будь-яким м'ясом і рисом (а також з перловкою, картоплею, бобами, полентою ).
Рецепт смажених овочів з куркою і соєвим соусом по-китайськи
Інгредієнти: куряче м'ясо (філе з грудки і/або стегон) - близько 300-400 г; цукіні - 05-1 шт. невеликого розміру; баклажан - 1 шт.; цибуля ріпчаста червоний - 1 шт.; перець солодкий червоний - 2 шт.; перець червоний гострий; зелень різна свіжа (петрушка, кінза, базилік та ін); часник - 2 шт.; насіння кунжуту; олія кунжутна; соєвий соус; оцет фруктовий натуральний або лимон (лайм); мед квітковий натуральний; жир курячий або свинячий перетоплений. Приготування Розрізаємо баклажан на 2-4 частини поперек, а потім нарізаємо короткими нетовстими смужками (приблизний розмір 04х04х3 см) і кладемо в миску з холодною водою хвилин на 20 потім воду зливаємо, промиваємо чистою водою і відкидаємо на друшляк.
Так само як баклажани нарізаємо і цукіні, а перець - короткою соломкою, м'ясо - короткими нетовстими смужками, а цибулю - чверть кільцями.
Готуємо в воке або просто глибокій сковороді з ручкою (краще - чавунного, сталевого або алюмінієвого, але без покриттів, будемо інтенсивно маніпулювати лопаткою).
На сильному вогні розігріваємо в сковороді вок тваринний жир в суміші з кунжутним маслом. Закидаємо в киплячий жир відразу м'ясо і подрібнені овочі. Смажимо на сильному вогні при частому струшуванні сковороди і помішуванні протягом 5-8 хвилин лопаткою, не відходячи від плити. Оскільки м'ясо нарізано дрібно і досить тонко, воно встигне просмажиться.
Приготуємо соус. Змішаємо в довільних пропорціях мед, соєвий соус , сік лимона і/або оцет, приправимо продавлений часником і гострим червоним перцем. Подаємо смажені овочі з вареним рисом, соус подаємо окремо. Посипаємо кунжутом і рубаною зеленню.
Точно таким же чином (за цією ж рецептурою) можна приготувати свиняче смажене м'ясо з овочами по-китайськи, можна навіть взяти половину курячого м'яса і свинячого бекону або грудинки (свинину нарізаємо смужками поперек прошарків сала і м'яса).
Печериці, смажені з баклажанами і кабачками
Інгредієнти: баклажан - 1-2 шт.; кабачок молодий - 1-2 шт.; печериці - 300 г; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; масло натуральне вершкове топлене - близько 50-80 м; вершки молочні натуральні - близько 100 мл; суха приправа або паста каррі; часник - 2-3 зубчики; зелень свіжа різна. Приготування Нарізаємо короткою соломкою баклажани і вимочуємо в холодній воді 20 хвилин, воду зливаємо, відкидаємо на друшляк і промиваємо.
Також нарізаємо дрібно печериці, очищений цибулю і кабачки.
На сильному вогні розігріваємо у великій глибокій сковороді топлене масло. Обсмажуємо все разом протягом 5-8 хвилин, маніпулюючи лопаткою і постійно струшуючи сковороду. Зменшуємо вогонь і тушкуємо, прикривши кришкою, ще протягом 12-15 хвилин, іноді помішуючи. За 2-3 хвилини до готовності додаємо вершки і каррі. Трохи охолоджуємо і подаємо смажені шампіньйони з овочами, присипавши рубаними часником і зеленню. Як гарнір можна подати рис або локшину, а також картопля, перловку.