Кабачок - чудовий корисний овоч, одна з різновидів гарбуза. В них містяться рослинні волокна, каротин, корисні сполуки калію і заліза, органічні кислоти, вітаміни З, РР і групи В. Молоді кабачки легко засвоюються, мають деякою антігельмінтной активністю і мають найкращі смакові якості. Кабачок - продукт низькокалорійний, тому його можна рекомендувати для дієтичного харчування.
Як смачно приготувати кабачки по-корейськи?
Це один з найкращих способів приготування, оскільки не вимагає термічної обробки, а значить, всі корисні речовини збережено максимально.
Інгредієнти: кабачок молодий - 1-2 шт.; перець солодкий червоний і/або жовтий - 2 шт.; цибуля салатний червоний або білий - 1 шт.; свіжа зелень різна (петрушка, кінза, базилік); насіння кунжуту - 1 ст. ложка; часник - 2-5 зубчиків; гострий перець червоний; олія кунжутна; оцет фруктовий натуральний та/або сік лимона. Приготування Скористаємося спеціальною терткою для приготування овочів по-корейськи, натремо кабачок. Очищений лук наріжемо півкільцями, а солодкий перець - короткою соломкою. Нарубим зелень дрібно.
З'єднаємо всі підготовлені інгредієнти в салатниці. Додамо кунжутне насіння. Истолчем в ступці часник і червоний гострий перець, наллємо кунжутне масло і оцет і/або сік лимона в співвідношенні 3:1 приблизно. Заллємо заправкою салат і перемішати. Дамо йому постояти хоча б 30 хвилин, щоб всі інгредієнти подрібнені добре промариновались. Подаємо з м'ясними або рибними стравами.
Як приготувати оладки з кабачків на сковороді?
Інгредієнти: кабачок молодий - 1-2 шт.; морква - 1 шт. невелика; борошно пшеничне або вівсяна (або суміш) - 4-8 ст. ложок (залежить від водянистості кабачка); яйце куряче - 2-3 шт.; мелена паприка; зелень різна свіжа (кріп, петрушка, кінза, базилік); шматочок сала або соняшникову олію; сметана натуральна; часник. Приготування Натремо кабачок на середній або великій тертці, а очищену моркву - на дрібній. Зелень нарубим дрібно. Все це з'єднаємо в мисці. Додамо просіяне борошно, яйця і паприку. Ретельно перемішати виделкою або міксером. Тісто не повинно бути занадто густим або, навпаки, водянистим; можна додати в нього трохи домашнього кефіру або молока.
Краще готувати на салі, тоді оладки испекутся, а не изжарятся, що, звичайно ж, корисніше. Втім, справа ваша.
Змащуємо салом добре розігріту сковороду викладаємо шматочки тіста з допомогою ложки. Запікаємо до рум'яно-золотистого кольору з обох сторін і пропекаем ще трохи. Викладаємо на блюдо лопаткою. Подаємо зі сметаною, в яку продавили часник.
Запіканка з кабачків
Приготувати запіканку з кабачків нескладно, як і приготувати оладки, для цього використовуємо ту ж саму суміш-тісто, з якої готували оладки (див. вище, попередній рецепт).
Приготування Змащуємо вершковим або рослинним маслом вогнетривку форму (можна простелити дно пекарської папером), заливаємо тісто і запікаємо в духовій шафі при температурі близько 200 градусів С протягом близько 30 хвилин. Готовність запіканки перевіряємо сірником, встромивши її в середину, сірник не повинна бути мокрою. Виймаємо перевертанням на блюдо. Подаємо зі сметаною.
Як приготувати тушковані кабачки?
Інгредієнти: кабачок - 1-3 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; часник - 2-3 шт.; зелень рубана свіжа різна; паприка або гострий червоний перець; масло рослинне або вершкове топлене. Приготування Готуємо в казані, сотейнику або глибокій сковороді. Спочатку розігріваємо масло і пасеруємо поросяти, ягняти цибулю. Додаємо кабачки, нарізані дрібними кубиками. Тушкуємо на самому малому вогні, прикривши кришкою, періодично перемішуючи. Перед подачею приправляємо паприкою і продавлений часником. Присипаємо рубаною зеленню. Подаємо з м'ясними та рибними стравами.