Якщо до столу потрібно подати ситне гаряче блюдо, яке припаде до смаку усій родині та не потребує великих витрат - вибір падає на запіканки. Сьогодні ми розглянемо оригінальні рецепти запіканок з цвітної капусти.
Рецепт запіканки з цвітної капусти
Овочева запіканка з кольорової капустою може бути доповнена будь овочами: брокколі , морква, болгарський перець - підійдуть ідеально. Ми вирішили залишити рецепт максимально простим, і додали до капусти лише порей.
Інгредієнти: оливкова олія - 1 ст. ложка; вершкове масло - 2 ст. ложки; порей - 1 шт.; борошно - 1/4 ст.; молоко - 2 ст.; кольорова капуста - 1 головка; яєчні жовтки - 2 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування На сковороді розігріваємо обидва види олії і обсмажуємо на них дрібно нарізану білу частину порею, додавши дрібку солі. Посипаємо цибулю борошном, збільшуємо вогонь і продовжуємо готування ще 3 хвилини. Заливаємо вміст сковороди молоком і доводимо його до кипіння. Головку цвітної капусти розбираємо на дрібні суцвіття і додаємо в киплячий молочний соус. Через 3-4 хвилини знімаємо сковороду з вогню, даємо вмісту охолонути і додаємо яєчні жовтки. Переливаємо суміш у форму для запікання і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин.
Така запіканка з кольорової капусти легко готується в мультиварці, виберіть режим "Випічка" на 30-35 хвилин, а після закінчення часу насолоджуйтеся смачною стравою.
М'ясна запіканка з кольорової капустою
Інгредієнти: рослинне масло - для смаження; яловичий фарш - 250 г; кольорова капуста - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 4 зубчики; томати - 800 г; петрушка; хлібна паніровка - 2/3 ст.; пармезан - 1 /4 ст.; сіль, перець - за смаком. Приготування На розігрітому маслі обсмажуємо фарш до повної готовності. Окремо смажимо суцвіття цвітної капусти до золотистого кольору, не забувши приправити їх сіллю і перцем. Обсмажуємо цибулю з часником до м'якості, заливаємо їх томатним соусом і додаємо готовий фарш, капусту, петрушку. Тушкуємо все разом 5-7 хвилин, після чого перекладаємо у форму для випікання. Посипаємо інгредієнти сумішшю з хлібної крихти і сиру, а потім ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. Смачна запіканка з кольорової капусти з фаршем готова!
Пісна запіканка з кольорової капусти
Інгредієнти: кольорова капуста - 1 головка; сир тофу - 200 г; лимонний сік - 1 ст. ложка; суміш італійських трав - 2 ч. ложки; маргарин - 1/4 ст.; борошно - 1/4 ст.; тахін - 1 ст. ложка; мигдальне молоко - 1 ст.; томати у власному соку - 700 г; часник - 4 зубчики; оливкова олія; сіль, перець - за смаком. Приготування Головку цвітної капусти розбираємо на суцвіття і відварюємо до м'якості.
Для червоного соусу томати пюрируем і тушкуємо разом з часником до загустіння. Соус приправляємо за смаком
сіллю і перцем.
Для білого соусу борошно обсмажуємо на розтопленому маргарині протягом хвилини, додаємо тахін і заливаємо все мигдальним або соєвим молоком. Також варимо соус на невеликому вогні до загусання.
Тофу обсушуємо і кришимо. Сирну крихту змішуємо з лимонним соком і сумішшю трав. Викладаємо сир на дно форми для запікання, поверх розподіляємо цвітну капусту, заливаємо її молочним соусом, а довершаем блюдо томатним соусом. Ставимо запіканку в розігріту до 200 градусів духовку на 30-35 хвилин.
Пісна і, разом з тим, дієтична запіканка з кольорової капусти готова! Для більшої текстурности верхівку страви можна посипати свіжою хлібної крихтою. Перед подачею дайте страві постояти хвилин 15 а потім нарізуйте порційними шматками і подавайте окремо.