Ще приємніше збору грибів може бути тільки їх поїдання. Осіннім днем можна приготувати ароматні смажені вовнянки, які урізноманітнюють звичний грибний стіл з обридлих гливи та шампіньйонів.
Рецепт смажених вовнянок
Інгредієнти: волнушки - 200 г; вершкове масло - 2 ст. ложки; часник - зубчик; сіль - за смаком. Приготування Вовнянки ретельно обтираем паперовим рушником, а залишки землі стряхиваем за допомогою пензля. Розрізаємо гриби навпіл.
На сковороді розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо на ньому нарізаний пластинками часник протягом 30 секунд. Після закінчення часу, додаємо на сковороду гриби і продовжуємо приготування 4-5 хвилин, перемішуючи вміст сковороди кожну хвилину. Не забуваємо додати трохи солі.
Подавати смажені вовнянки можна з відварною картоплею , але кращим доповненням стане келих білого вина і скибочку хрусткого білого хліба з вершковим сиром.
Смажені вовнянки в сметанному соусі
Інгредієнти: волнушки - 1 кг; сметана - 450 г; борошно - 1 ст. ложка; сіль, перець - за смаком; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 1 зубчик. Приготування Вовнянки очищаємо від забруднень і проварюємо в підсоленій воді (1 ст. ложка солі на літр води) протягом 30 хвилин.
Дрібно нарізаємо цибулю і обсмажуємо його до легкого золотистого кольору. Додаємо до смаженого цибулі пропущений через прес часник і продовжуємо приготування протягом 30 секунд. Додаємо до цибулі нарізані гриби і обсмажуємо все разом 5-7 хвилин. Вливаємо на сковороду змішану з борошном сметану і тушкуємо все разом ще 5-7 хвилин. Приправляємо сметанний соус сіллю і перцем за смаком. Готову страву перед подачею посипаємо зеленню.
Як посмажити гриби вовнянки у фритюрі?
Інгредієнти: борошно - 1 ст.; порошок для випічки - 1/2 ч. ложки; сіль, перець - за смаком; паприка - 1 ч. ложка; сушену цибулю і часник - по 1 ч. ложці; гірчичний порошок - 1/3 ч. ложки; яйце - 1 шт.; молоко - 1/3 ст.; вовнянки (великі) - 7-10 шт.; рослинне масло - для смаження. Приготування Розрізаємо вовнянки навпіл, якщо вони дійсно великі, після чого вимочуємо в підсоленій воді хвилин 15 а потім обсушуємо. Обсушені гриби обвалюємо в 1/2 склянки борошна.
Змішуємо борошно з гірчицею, цибулею, часником, сіллю і перцем. Молоко збиваємо з яйцями. У фритюрі розігріваємо рослинне масло.
Занурюємо гриби спершу в молочно-яєчну суміш, а після обвалюємо в суміші борошна та спецій. Обсмажуємо вовнянки в розігрітій олії і викладаємо на паперові рушники.