За смаком картопля чудово і цілком органічно поєднується з баклажанами, що й не дивно, оскільки обидві ці надзвичайно корисні агрикультури відносяться до сімейства Пасльонових.
Взявши за гармонійну смакову основу картоплю і баклажани, можна готувати різні цікаві та корисні страви самими різними способами.
Баклажани з м'ясом і картоплею
Інгредієнти: баклажан - 2-3 шт. (залежить від розміру); картопля - 5-8 шт. середнього розміру; баранина молода (також підійде нежирна свинина або телятина, кролик, м'ясо індички або гусака) - близько 400-600 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт.; гострий червоний перець; томат-паста (необов'язковий компонент); спеції сухі мелені (наприклад, суміш хмелі-сунелі); зелень свіжа різна (петрушка, кінза, базилік, естрагон); часник - 3-5 зубчиків; масло рослинне або жир. Приготування Спочатку наріжемо баклажани кубиками або брусочками і помістимо в миску з холодною водою хвилин на 10 щоб вийшов отрута. Потім воду зіллємо, баклажани промиємо і відкинемо на друшляк.
У казані розігріваємо масло або жир і обсмажуємо дрібно нашатковані ножем цибулю і моркву.
Додаємо нарізане невеликими шматочками бараняче м'ясо. Все перемішуємо і обсмажуємо до зміни відтінку м'яса, після чого зменшуємо вогонь і тушкуємо під кришкою протягом 20-50 хвилин (залежить від статі і віку тварини). При необхідності перемішуємо і підливаємо води. Коли м'ясо наполовину готове, додаємо нарізаний не дуже дрібно картопля (молодий і дрібний можна цілком і з шкіркою) і баклажани. Перемішуємо і тушкуємо, прикривши кришкою, на слабкому вогні ще протягом 20-40 хвилин з додаванням спецій.
До кінця процесу можна додати томат-пасту . Вимикаємо вогонь і даємо постояти хвилин 10 після чого додаємо рубані зелень і часник (можна додати шматочок натурального вершкового масла - для смаку). Даємо постояти ще хвилин 10 - і можна подавати до столу. До такої страви добре підійде столове вино, ракія, чача, плодове бренді.
У вегетаріанському пісному варіанті це блюдо готується без м'яса. Якщо готуєте з м'ясом курки - час приготування, природно, трохи зменшується.
Картопля, смажена з баклажанами та помідорами, по-китайськи
Відразу обязикамося, поняття «по-китайськи» - збірне, оскільки в Китаї існують кілька регіональних та національних кулінарних традицій, серйозно відрізняються один від одного як використовуваними продуктами, так і способами приготування. Так що коректніше буде говорити швидше про страви в китайському стилі.
Інгредієнти: баклажани - 2 шт.; крохмаль; цибуля ріпчаста - 1 шт.; перець червоний солодкий - 1-2 шт.; помідори червоні стиглі щільні - 3-5 шт. (залежить від розміру); перець червоний гострий свіжий; олія кунжутна; часник - 3-5 зубчиків; свіжа зелень різна (базилік, кінза, петрушка і ін); шаосінське рисове вино або мірін; соєвий соус; картопля. Приготування Баклажани нарізаємо короткими нетовстими смужками, вимочуємо в холодній воді протягом 5-8 хвилин, після чого промиваємо і відкидаємо спочатку на друшляк, а потім на чисту серветку. Обвалюємо нарізані баклажани у крохмалі і смажимо у кунжутній олії на добре розпеченій сковороді до золотисто-коричневого відтінку. Знімаємо смажені баклажани зі сковороди лопаткою і перекладаємо на серветку.
Нарізаємо цибулю півкільцями, а солодкий перець - короткою соломкою і обсмажуємо окремо на сильному вогні протягом 5-8 хвилин, постійно струшуючи сковороду і помішуючи лопаткою. Додаємо дрібнонарублені помідори і обсмажуємо ще протягом 3-5 хвилин, перемішуючи. Вливаємо трохи рисового вина і соєвого соусу . Вогонь вимикаємо і хвилин через 5-8 додаємо гострий червоний перець, рубані часник і зелень. Перемішуємо.
Картоплю відварюємо окремо або запікаємо. Подаємо в трьох окремих стравах картоплю, смажені баклажани, овочі. При їжі кожен накладає собі в порційну тарілку всього потроху: спочатку картоплю, потім баклажани і овочі.