Капуста «Пелюстка» (або «Пелюстки») - овочева закуска, салат з маринованої капусти з буряком і іншими овочами. Цей пряний, гострий салат чудово виглядає на святковому столі завдяки яскравим буряково-малиновим відтінкам, його готують не тільки для безпосереднього вживання, але і консервують.
Походження і назва Спочатку рецепт «Пелюстки», тобто капусти, маринованої з буряком, відбувається з Грузії (інша назва: «капуста по-гурійськи»). В даний час цей чудовий вітамінний салат популярний практично на всьому пострадянському просторі, в тому числі, і в Україні. Власне, саме слово «пелюстки» походить з української язика і означає «пелюстки».
Розповімо, як зробити салат і заготівлі капусти «Пелюстки». Для приготування використовуємо білокачанну капусту і буряк некорязиках сортів.
Рецепт приготування капусти «Пелюстки»
Інгредієнти:
капуста - 1 качан середнього розміру; буряк - 1 шт.; морква - 1 шт.; перець червоний пекучий - 1 шт.; часник - 3-5 зубчиків. Для маринаду:
рослинна олія холодного віджиму - 100 мл; оцет 5-9% - близько 200 мл; вода - 1 літр; мелені спеції (лавровий лист, перець-горошок, гвоздика і ін); цукор-пісок - 100 г; кухонна сіль - 2 ст. ложки. Приготування Видалимо зовнішні листки з качана капусти, разрежем качан навпіл вздовж і виріжемо качан.
Кожну з половинок нарізаємо квадратиками з приблизним розміром ребра 3-7 см, або трикутниками, у нас повинні вийти чарочки листочків (тобто, як би пелюстки). Буряк очистимо і ретельно вимиємо, також і моркву. Моркву нарізаємо дрібною соломкою, а буряк трохи крупніше - брусочками. Розрізаємо кожен зубчик часнику на 2-4 частини. Зрізаємо плодоніжку зі стручка гіркого перцю, розрізаємо стручок вздовж і видаляємо насіння (перець нарізаємо шматочками, якщо готуємо в каструлі, якщо закатуємо салат в банку - можна цілком).
Тепер укладаємо все в банку: спочатку буряк, потім часник і перець, зверху моркву і капусту.
Готуємо маринад-заливку: кип'ятимо воду протягом хвилин 5 з додаванням спецій, цукру, солі (треба розчинити повністю). Додаємо оцет і масло.
Якщо готувати для безпосереднього вживання, охолоджуємо маринад (каструлі) і заливаємо овочі. Зверху кладемо тарілку або кришкою меншого діаметру, ніж каструля, і встановлюємо гніт дня на 3-4. Нехай каструля стоїть в прохолодному місці.
Якщо заготовляємо-консервуємо, тоді заливаємо овочі в банках гарячим маринадом, закочує банки, перевертаємо і накриваємо для поступового охолодження. У холодну пору року такі вітамінні заготівки серйозно урізноманітнюють наш стіл. В принципі, можна просто закрити банки пластиковими кришками, тільки зберігати треба в прохолоді.
Рецепт приготування капусти «Пелюстки» з куркумою
капуста - 1 кг; гарбуз (м'якоть) - близько 200 г; часник - 3-5 зубчиків; перець червоний пекучий - 1 шт. Для маринаду:
олія соняшникова або гірчична холодного віджиму - 150 мл; куркума - 1-3 ч. ложки; приправа хмелі-сунелі - 1 ч. ложка; вода - 1 л; оцет 5-9% - 120 мл; сіль - 2 ст. ложки; цукор - 150 р. Приготування Знімемо верхні листки з качана і капусту наріжемо невеликими квадратиками, ромбиками або трикутниками (див. попередній рецепт). Гарбуз натремо на тертці для корейської моркви, заллємо гарбуз і капусту окропом в окремій посудині і залишаємо хвилин на 20 під кришкою, потім воду зіллємо.
Рослинна олія прогреем з додаванням куркуми, а також хмелі-сунелі (краще на водяній бані, щоб суміш не пригоріла). Масло повинне придбати колір і запах спецій (якщо хочете, можна процідити). Кип'ятимо протягом 5 хвилин воду для маринаду з сіллю і цукром (треба розчинити повністю). Додаємо масло і, в останню чергу, оцет.
У каструлю з капустою і морквою додаємо нарізаний часник і гострий перець, все перемішуємо і заливаємо овочі маринадом. Зверху кришку або тарілку меншого діаметру і ставимо гніт на 3-5 днів.
До складу цього салату можна також ввести солодкий перець (нарізати соломкою, закладаємо перед заливкою маринаду).
Замість приправа хмелі-сунелі і куркуми можна використовувати приправу каррі, основним інгредієнтом якого є куркума.
Слідуючи наведеними рецептами, можна готувати і цвітну капусту.
Подаємо салат «Пелюстки» з м'ясними та рибними стравами.