Квашена капуста - продукт надзвичайно корисний і багатий вітамінами, особливо вітаміном С. Це блюдо підвищує імунітет і стресостійкість організму, зміцнює серце і знижує рівень холестирина, а також її вживання особливо корисно чоловікам - квашена капуста благотворно позначається на потенції. Кілька цікавих рецептів приготування квашеної капусти чекають вас нижче.
Квашена капуста з буряком - рецепт
Інгредієнти: білокачанна капуста - 3 кг; буряк - 1 кг; кип'ячена вода - 1 літр; лавровий лист - 3 шт.; цукор - 1 склянка; оцет - 1 склянка; чорний перець горошком - 7 шт.; запашний перець горошком - 5 шт.; сіль кам'яна - 2 ст. ложки. Приготування Капусту чистимо, знімаючи пошкоджені листки, потім миємо та ріжемо качан навпіл. Тепер кожну половину розрізаємо вздовж на 5 частин, які в свою чергу ріжемо квадратиками. Буряк очищаємо і нарізаємо тонкими пластинами. З'єднуємо капусту і буряк.
Робимо маринад: кип'ятимо воду, кидаємо в неї спеції, сіль і цукор. На слабкому вогні кип'ятимо маринад 10 хвилин на малому вогні, а потім вливаємо оцет і проварюємо ще приблизно 1 хвилину. Капусту з буряком поміщаємо в банки і заливаємо підготовленим маринадом. Залишаємо капусту з буряком при кімнатній температурі дня на 3-4. А після цього вона вже буде готова.
Рецепт квашеної капусти в розсолі
Інгредієнти: білокачанна капуста пізніх сортів - 25 кг; морква - 400 г; лавровий лист - 4 шт.; вода - 15 л; сіль - 2 ст. ложки; цукор - 2 ст. ложки. Приготування Сіль і цукор розчиняємо у воді. Вона повинна бути кип'яченою і охолодженою до кімнатної температури. Капусту шаткуємо. Моркву чистимо й також подрібнюємо за допомогою великої терки. Потім овочі з'єднуємо і перемішуємо. Тепер перекладаємо підготовлені овочі в банки, злегка утрамбовуємо. Між шарами овочів укладаємо лаврові листочки. Вливаємо в банки розсіл, щоб капуста була повністю покрита. Прикриваємо банку кришкою (не щільно, можна просто покласти кришку зверху) або марлею, згорнутого в кілька шарів. Ставимо банку з капустою в глибоку миску або каструльку, щоб збільшується в процесі шумування розсіл не виливався на стіл.
Залишаємо капусту при кімнатній температурі на 3 доби.
Оптимальна температура в приміщенні для заквашування капусти близько 20°с. Якщо температура буде вище, то процес бродіння піде швидше, і капуста заквасится раніше і вже через 2 дні буде готова.
Найпростіший рецепт квашеної капусти
Інгредієнти: білокачанна капуста - 3 кг; велика морква - 1 шт.; лавровий лист - 3 шт.; чорний перець горошком - 10 шт.; сіль. Приготування Капусту очистити від пошкоджених листків, моєму і шаткуємо. Моркву тремо на тертці - можна просто на звичайній великої, а можна використовувати терку для моркви по-корейськи . Складаємо моркву і капусту в одну велику миску або каструлю і перемішуємо. Тепер посипаємо овочеву суміш сіллю. Її потрібно взяти на свій смак стільки, щоб було смачно, але не пересолене. Додаємо перець горошком і лавровий лист, акуратно знову все перемішуємо. Тепер кладемо капусту в чисту банку

і гарненько утрамбовуємо. Важливо, щоб капуста пустила сік і була повністю покрита. Щоб виділяється в процесі бродіння сік не виливався на стіл, банку з капустою краще поставити в якусь ємність. А тепер важливий момент - з капусти потрібно випускати повітря. Для цього 3-4 рази в день потрібно протикати капусту чимось довгим - це може бути ножа або довга паличка. Якщо не проводити такої процедури, капуста, звичайно, теж вийде, але вона буде з характерною гіркуватістю. Приблизно через 3 доби розсіл світлішою і спаде - капуста буде готова!
Даний рецепт смачної квашеної капусти можна злегка видозмінити - в капусту можна додати журавлину або яблука. Вийде дуже смачно.