Поєднання «чорнослив з волоським горіхом» зустрічається в рецептах досить часто. Від тортів до дичини ці два компоненти прекрасно «працюють» разом. Вони доповнюють один одного настільки добре, що чорнослив з волоським горіхом можна використовувати і як самостійне блюдо - легкий природний десерт або гостру закуску. Просто, швидко, неможливо смачно і дуже корисно.
Чорнослив, фарширований горіхами
Інгредієнти: чорнослив - 150 г; волоські горіхи (очищені) - 50 г; сметана - 200 г; цукор - 1/2 склянки. Приготування Чорнослив добре промиваємо і замочуємо 20 хвилин, якщо дуже жорсткий - можна довше. Замість кісточки закладаємо в чорнослив половинку або четвертинку (залежить від розміру) ядра горіха. Викладаємо фаршировані сухофрукти в креманки по 5-8 штучок.
Заливаємо зверху сметаною, збитою з цукром так, щоб повністю покрити чорнослив. Ховаємо креманки в холодильник. Ласощі має настоятися кілька годин, а краще - всю ніч.
Цей же рецепт можна повторити з курагою. Вона також «дружить» з волоським горіхом, а якщо ще взяти мигдаль - вийти просто чарівно.
Рецепт чорносливу з горіхами
Часто такий десерт готують на Різдво або Великдень.
Інгредієнти: чорнослив (без кісточок) - 300 г; волоські горіхи (очищені) -1 склянку; солодкий сироп (будь-який) - 1/2 л; вода - 1-2 ст. ложки; масло вершкове - 1 ст. ложка; цукор - за смаком. Приготування Чорнослив промиваємо, фаршируємо шматочками (четвертинками) горіха і викладаємо в каструлю. Заливаємо сиропом (сливовим, абрикосовим або полуничним) так, щоб повністю закрити сухофрукти. Обов'язково додаємо пару ложок води. Замість сиропу можна взяти яблучний сік або навіть просто воду з цукром. Доводимо чорнослив до кипіння й тушкуємо на дуже маленькому вогні, поки горіхи не стануть м'якими. Готові ягоди виймаємо, охолоджуємо і подаємо зі сметаною або з вершками.
Чорнослив, фарширований сиром
Інгредієнти: чорнослив - 300 г; сир - 200 г; сметана - 100 г; волоські горіхи (очищені) - 100 г; цукор - 40 г; крупа манна - 25 г; масло вершкове - 25 г; жовток - 2 шт. Приготування Чорнослив промиваємо, розмочуємо в холодній воді і видаляємо кісточки. Волоські горіхи і обсмажуємо дрібно рубаємо (можна пропустити через м'ясорубку).
Сир протираємо через сито, змішати з манкою, горіхами, цукром і жовтками. Цією масою фаршируємо чорнослив. Начинені сухофрукти викладаємо в змащену маслом сковороду, заливаємо сметаною і запікаємо в духовці на повільному вогні близько півгодини. Перед подачею поливають розтопленим вершковим маслом.
Але чорнослив з волоським горіхом - це не тільки солодке ласощі до чаю. Вони можуть виступити і як оригінальної закуски.
Рецепт пікантного фаршированого чорносливу
Інгредієнти: чорнослив кисло-солодкий - 12 шт; сир твердий - 80 г; волоські горіхи (очищені) - 50 г; часник - 1 зубчик; зелень (петрушка, кінза, базилік) - 1 пучок; салат листовий - 3 шт.; майонез - 1 ст. ложка. Приготування Чорнослив промиваємо, розмочуємо в холодній воді і акуратно виймаємо кісточки. Сир натираємо на дрібній тертці, горіхи пропускаємо через м'ясорубку, часник через прес, зелень дрібно рубаємо. Все змішуємо з майонезом і добре перемішуємо. Цим фаршем начиняємо чорнослив, викладаємо на листя салату і відправляємо на півгодини в холодильник.
Чорнослив, фарширований горіхами і часником
Інгредієнти: чорнослив (без кісточки) - 200 г; волоські горіхи (очищені) - 1/2 склянки; часник - 2-3 зубчики; сік лимона - 1 ст. ложка; майонез - 1 ст. ложка. Приготування Горіхи і часник подрібнюємо у блендері, додаємо лимонний сік, майонез, перемішуємо. Отриманою сумішшю фаршируємо промитий чорнослив.
Перед подачею даємо охолонути в холодильнику. Гостра закуска готова!